Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v júni prehĺbila pokles

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jakub Kotian

Produkcia výrobného odvetvia klesla najvýraznejšie od začiatku tohto roka.

Londýn 1. júla (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny sa v júni znížila v dôsledku rýchlejšieho poklesu produkcie, nových objednávok a zamestnanosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v pondelok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global a Hamburskej obchodnej banky (HCOB).

Index nákupných manažérov (PMI) v spracovateľskom odvetví eurozóny, ktorý pre HCOB zostavuje spoločnosť S&P Global, v júni klesol na 45,8 bodu z májového 14-mesačného maxima 47,3 bodu. Ukazovateľ tak zotrval pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

Produkcia výrobného odvetvia klesla najvýraznejšie od začiatku tohto roka. Spoločnosti zároveň čelili výraznému zníženiu dopytu na zahraničných trhoch. Klesol aj objem nevybavených objednávok a zamestnanosť sa znižovala 13. mesiac po sebe. Vstupné náklady sa v júni prvýkrát za posledných 16 mesiacov zvýšili. Výstupné ceny pokračovali v poklese, aj keď miernejším tempom.

Spomedzi štyroch popredných ekonomík menovej únie sa opäť najhoršie darilo nemeckému výrobnému sektoru. Výrazné zhoršenie prevádzkových podmienok vykázalo opäť Francúzsko. Aktivita talianskeho výrobného sektora znova klesla, zatiaľ čo Španielsko zaznamenalo spomalenie rastu.