Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Tržby z exportu škótskej whisky vlani stagnovali

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa SWA zahraničné tržby výrobcov škótskej whisky zostali vlani na úrovni 4,3 miliardy libier (5,19 miliardy eur), ktorú dosiahli aj v predchádzajúcom roku 2012.

Edinburg 12. apríla (TASR) - Tržby z exportu škótskej whisky vlani stagnovali. Dôvodom je spomaľovanie dopytu v Číne a v ďalších ázijských krajinách. Vyplýva to z údajov škótskeho združenia výrobcov whisky - Scotch Whisky Association (SWA), ktoré zverejnil britský portál BBC.

Podľa SWA zahraničné tržby výrobcov škótskej whisky zostali vlani na úrovni 4,3 miliardy libier (5,19 miliardy eur), ktorú dosiahli aj v predchádzajúcom roku 2012. Z hľadiska objemu však predaj tohto nápoja minulý rok vzrástol o 2,5 % na úroveň, ktorá zodpovedá 1,23 miliardy fliaš.

Dobrý odbyt zaznamenali výrobcovia škótskej whisky v USA, Mexiku a Indii. Ale hodnota jej exportu do Číny v roku 2013 klesla o takmer 30 % na 51 miliónov GBP, a tržby z jej vývozu do Japonska, Južnej Kórey a na Taiwan sa znížili v rozmedzí od 13 % do 15 %.

Najvýraznejšie vlani vzrástol export škótskej whisky do USA, medziročne o 8 % na 819 miliónov GBP. Spojené štáty sú zároveň najväčším trhom pre výrobcov tohto destilátu.

Aj dopyt po Schotch whisky vo Francúzsku minulý rok výrazne stúpol, a to o 16 %. A jej predaj v Indii, ktorá je štvrtým najväčším trhom pre škótsku whisky, sa vlani zvýšil o 12 % na 69 miliónov GBP, zatiaľ čo hodnota jej exportu do Brazílie vzrástla o približne 20 % na 99 miliónov GBP a tržby v Mexiku dosiahli 110 miliónov GBP, čo tiež predstavuje medziročný nárast o zhruba 20 %.