Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

AmCham: Sú potrebné nové ekonomické modely zabezpečujúce udržateľnosť

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Dosiahnutie cieľov v oblasti znižovania emisií, napriek vzostupu energetickej spotreby, je podľa AmCham možné efektívnym využívaným obnoviteľných zdrojov energie.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Je nevyhnutné hľadať nové ekonomické modely, ktoré podporujú udržateľnosť a zároveň zabezpečujú rast. Podstatná je pritom udržateľnosť financií, ktorá ma zabezpečiť odolnosť finančných systémov voči rizikám spojeným s klimatickými zmenami. Informovala o tom Americká obchodná komora (AmCham) v SR v rámci svojho Festivalu budúcnosti.

"Jednou z hlavných výziev v oblasti udržateľného financovania je financovanie zníženia uhlíkových emisií v sektoroch náročných na dekarbonizáciu. Úloha a ambícia je obrovská, potrebujú sa nasadiť bilióny dolárov. Pre niektoré spoločnosti nebude možné financovať ich potreby len z ich vlastnej súvahy. Avšak alternatívne riešenia financovania by mohli pomôcť financovať energetickú transformáciu v týchto sektoroch," uviedol Jason Channell zo spoločnosti CITI.

Dosiahnutie cieľov v oblasti znižovania emisií, napriek vzostupu energetickej spotreby, je podľa AmCham možné efektívnym využívaným obnoviteľných zdrojov energie. Zelená dohoda je tak podľa nej kľúčovým ekonomickým stimulom, ktorý môže spojiť priemyselný rozvoj s cieľmi udržateľnosti.

"Európska zelená dohoda je viac než len plán pre čistejšiu planétu. Je cestou k modernému priemyslu budúcnosti, ktorý spája ekologické inovácie s ekonomickým rastom. Dosiahnutie klimatickej neutrality a obehového hospodárstva však vyžaduje maximálne zapojenie priemyslu, pričom zásadnú úlohu zohrávajú všetky odvetvia vrátane energeticky náročných sektorov," dodal vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Predsedníčka AmCham ESG výboru Erika Vitálošová vysvetlila, že dosiahnutie cieľov v oblasti udržateľnosti je do veľkej miery závislé od podnikov. Tie majú potenciál implementovať efektívne riešenia a nové ekonomické modely pre dosiahnutie udržateľného rastu a dlhodobej prosperity tak, aby eliminovali vyčerpávanie obmedzených zdrojov a minimalizovali negatívne vplyvy.