Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Americké firmy očakávajú od Bidena kroky na podporu ekonomiky

Na snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Podporu budúcemu prezidentovi vyjadrili aj najväčšie technologické spoločnosti ako Facebook či Microsoft, ako aj americké automobilky.

Washington 9. novembra (TASR) – Americké firmy a organizácie sú pripravené spolupracovať s víťazom prezidentských volieb Joeom Bidenom, pričom očakávajú urýchlenú podporu ekonomiky a zvýšenie infraštruktúrnych výdavkov.

„V prvom rade je potrebné riešiť ďalšiu pomoc firmám poškodeným pandémiou nového koronavírusu. Malé podniky v USA nemôžu čakať ďalšie tri mesiace, kým začne Kongres konať," povedal šéf Americkej obchodnej komory Thomas Donohue.

Okrem toho očakáva výrazné investície do infraštruktúry, ktoré budú mať rovnako významný vplyv na vývoj ekonomiky a pracovného trhu. Americká obchodná komora bola jednou z tých, ktorí Bidenovi už zablahoželali k víťazstvu napriek tomu, že súčasný prezident Donald Trump svoju prehru stále odmieta prijať.

Podporu Bidenovi vyjadrili aj letecké spoločnosti, ktoré od novej vlády rovnako očakávajú urýchlené kroky na pomoc pandémiou ochromenému sektoru. V podobnom duchu blahoželali k víťazstvu vo voľbách aj zástupcovia firiem v cestovnom ruchu. Tie patria spolu s leteckým sektorom k najpoškodenejším odvetviam. To potvrdzujú údaje z trhu práce. Sektor cestovného ruchu sa na celkovom počte nezamestnaných v USA podieľa viac než tretinou.

Bidenovi zablahoželali aj predstavitelia Národného združenia ťažobných firiem. Ako uviedli, očakávajú, že spoločne sa im podarí posilniť konkurencieschopnosť podnikov aj domácich dodávateľských reťazcov. Podporu budúcemu prezidentovi vyjadrili aj najväčšie technologické spoločnosti ako Facebook či Microsoft, ako aj americké automobilky.