Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Ekonomika

Amerika uvalila sankcie na firmy a jednotlivcov najmä z Ruska a Číny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Rezort diplomacie spresnil, že sankcie sa týkajú desiatok čínskych spoločností, ktoré do Ruska dodávajú obrábacie stroje a mikroelektroniku.

Washington 23. augusta (TASR) — Spojené štáty americké uvalili nové sankcie na viac ako 400 právnických a fyzických osôb z Ruska, Číny a ďalších krajín za ich účasť na vojne na Ukrajine. V piatok to oznámili ministerstvá zahraničných vecí, financií a obchodu, informovala agentúra Reuters.

Rezort diplomacie spresnil, že sankcie sa týkajú desiatok čínskych spoločností, ktoré do Ruska dodávajú obrábacie stroje a mikroelektroniku.

Ministerstvo financií USA vo svojom tlačovom vyhlásení uviedlo, že zaviedlo sankcie voči firmám z nadnárodných konglomerátov, ktoré do Ruska dodávajú muníciu a iné výrobky vojenského charakteru, pomáhajú ruským oligarchom obchádzať sankcie a tiež perú špinavé peniaze z predaja zlata spoločnosti, ktorá už podlieha sankciám.

"Rusko premenilo svoju ekonomiku na nástroj v službách kremeľského vojensko-priemyselného komplexu. Firmy, finančné inštitúcie a úrady na celom svete by sa mali vyhýbať podpore dodávateľských reťazcov ruského vojensko-priemyselného komplexu," konštatoval námestník ministra financií USA Wally Adeyemo.

USA tiež zaradili 123 subjektov, vrátane 63 firiem z Ruska a 42 z Číny, na tzv. Entity List, špeciálny licenčný zoznam vedený Úradom pre priemysel a bezpečnosť, ktorý patrí pod ministerstvo obchodu. Americké firmy, ktoré chcú obchodovať so spoločnosťami na tomto zozname, musia požiadať o licenciu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakcii na sieti X uviedol, že nové sankcie ešte viac oslabia schopnosť Ruska "viesť agresívnu vojnu proti Ukrajine".

"Tlak na agresora treba udržiavať a neustále zvyšovať, pokiaľ bude Rusko pokračovať vo svojej agresii," dodal Zelenskyj.