Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Analytik: Aprílová obnova priemyslu v Nemecku sa prejavila aj v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

ŠÚ SR vo štvrtok informoval, že tržby podnikov priemyslu, kľúčového odvetvia ekonomiky, sa v apríli 2024 medziročne zvýšili o 9,1 % (v stálych cenách), opäť rástli po piatich mesiacoch poklesov.

Bratislava 13. júna (TASR) - Aprílová obnova priemyslu v Nemecku sa prejavila aj na Slovensku, dokonca mierne rýchlejšie ako sa predpokladalo. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k údajom o aprílových tržbách priemyslu, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vývoj na začiatku 2. štvrťroku však podľa neho opäť naznačuje skôr opatrnejší štart, ktorý by mohol v počas leta ešte zotrvať. "Druhú 'vlnu' obnovy priemyslu a tržieb tak očakávame skôr na jeseň, čo ale neznamená, že v najbližších mesiacoch by sme mali vidieť hlbší pokles," priblížil.

Kým máj by mal byť podľa analytika 365.bank ešte celkom uspokojivý, v júni bude vývoj už opatrnejší. "Podstatné však je, že celoročný príspevok by sa mal udržať v kladných hodnotách vo väčšine výrobných a spracovateľských sektorov a v stavebníctve to bude v medziročnom porovnaní na hrane rastu a poklesu," dodal Boháček.

ŠÚ SR vo štvrtok informoval, že tržby podnikov priemyslu, kľúčového odvetvia ekonomiky, sa v apríli 2024 medziročne zvýšili o 9,1 % (v stálych cenách), opäť rástli po piatich mesiacoch poklesov. Tržby stúpli aj v medzimesačnom porovnaní (po očistení od sezónnych vplyvov) vo väčšine odvetví, najvýraznejšie v stavebníctve o 5,5 % a v priemysle 5,2 %.