Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Analytik: Ceny bývania v SR v tomto cykle zrejme už dosiahli svoje dno

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Z krátkodobého hľadiska sa podľa Horňáka očakáva skôr slabšie rozbeh cien.

Bratislava 6. augusta (TASR) - Ceny bývania na Slovensku s najväčšou pravdepodobnosťou v tomto cykle už dosiahli svoje dno. Rastúci záujem o nové bývanie hlásia aj realitné kancelárie. Objavujú sa tiež známky oživenia na hypotekárnom trhu. V súvislosti s dátami Národnej banky Slovenska (NBS) o raste ponukových cien nehnuteľností to v utorok uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

"Ceny bývania na Slovensku tak s najväčšou pravdepodobnosťou v tomto cykle už dosiahli svoje dno. Rastúci záujem o nové bývanie už hlásia aj realitné kancelárie. Najmä ľudia platiaci v hotovosti postupne 'vychádzajú zo zákopov' s cieľom nakúpiť investičnú nehnuteľnosť lacnejšie, keďže perspektíva ďalšieho poklesu sa postupne vytráca, práve naopak. Isté známky oživenia už vidíme aj na hypotekárnom trhu, objemy však zatiaľ rástli v posledné mesiace len jemne," uviedol Horňák.

Podľa údajov NBS ponukové ceny nehnuteľností vzrástli o 1,6 %, prvýkrát za posledné dva roky. Medziročne ceny ostávajú nižšie o vyše jedno percento, táto medzera sa však podľa Horňáka postupne uzatvára. "Môžeme očakávať, že s postupným rastom miezd, odznievaním dosahov inflácie a poklesom sadzieb na hypotékach dôjde k impulzu pre potenciálnych záujemcov o bývanie, a teda aj smerom k cenám nehnuteľností," doplnil.

Z krátkodobého hľadiska sa podľa Horňáka očakáva skôr slabšie rozbeh cien. Na dopyt podľa analytika stále vplýva najmä dlhšie trvajúci pokles reálnych miezd v dôsledku zvýšenej inflácie, vyššie úrokové sadzby na hypotekárnych úveroch i zvýšené ceny nehnuteľností.

V dlhodobejšom výhľade je však podľa Horňáka najpravdepodobnejšie, že ceny budú rásť. "Zo strednodobého hľadiska očakávame vplyv oživenia ekonomickej aktivity, vyklesávanie inflácie a s tým spojeného rastu reálnych miezd či určitý pokles sadzieb na hypotékach, čo naznačuje povzbudenie dopytu. Ak do toho pridáme aj obmedzenú ponuku bývania na Slovensku, rast cien je jednoznačne najpravdepodobnejším scenárom," uzavrel analytik.