Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Analytik: Ceny pohonných látok na Slovensku budú klesať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spresnil, že trh s ropou sa v súčasnosti opätovne "nakláňa" na prebytok ropy na trhu, pričom očakávané zvýšenie produkcie robí obchodníkom starosti.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Veľkoobchodné ceny pohonných látok mierne poklesli a reagujú tak na pokračujúci pokles ropy na burze. Podobný vývoj možno ešte očakávať aj pri priemerných maloobchodných cenách na Slovensku v ďalšom týždni. Uviedol to Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB.

"Pokles by však zatiaľ mal byť iba mierny, keďže ceny ropy na burze sa dostali na hodnoty spred dvoch týždňov. Budúci vývoj je však pomerne neistý. Súčasná volatilita iba potvrdzuje, že obchodníci reagujú na prichádzajúce správy výrazne a zatiaľ neveria súčasným monetárnym stimulom v Číne a ani sile kartelu OPEC+," priblížil.

Spresnil, že trh s ropou sa v súčasnosti opätovne "nakláňa" na prebytok ropy na trhu, pričom očakávané zvýšenie produkcie robí obchodníkom starosti. Saudská Arábia podľa agentúry Reuters opustila svoj oficiálny cieľ 100 USD za barel (159 litrov) ropy, čo znamená, že OPEC+ pravdepodobne v decembri začne uvoľňovať svoje uvalené reštrikcie na produkciu. Taktiež je pravdepodobné opätovné naštartovanie produkcie v Líbyi.

"Strana dopytu však postupne silnie. Čínska vláda tento týždeň prišla s novou finančnou podporou na podporu ekonomiky. Ide o najagresívnejší balíček od pandémie s cieľom naštartovať spotrebiteľský dopyt a oživiť trh nehnuteľností. Balíček prevažne obsahuje zníženie úrokových sadzieb centrálnou bankou a zníženie povinných minimálnych rezerv. Dopyt v USA je naďalej silný, Spojené štáty naďalej čerpajú zo zásob," dodal Nemky.

(1 EUR = 1,1155 USD)