Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Analytik hodnotí pozitívne vývoj návštevnosti ubytovacích zariadení

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

K najväčšiu rastu by mal prispieť najmä turizmus v regióne hlavného mesta a Tatier. V letných mesiacoch by mohla návštevnosť rásť aj v Nitrianskom kraji.

Bratislava 12. júla (TASR) - Návštevnosť ubytovacích zariadení na Slovensku v máji medziročne vzrástla o 3,8 %. Napriek tomu, že nedosahuje úroveň pred pandémiou, je tento vývoj podľa analytika 365.bank Tomáša Boháčka priaznivý.

"Aj keď počet domácich návštevníkov nerástol, prírastok v medziročnom porovnaní za posledných päť mesiacov hovorí v prospech pokračujúceho rastúceho trendu. Tempo rastu zahraničných návštevníkov tieto čísla umocňuje," uviedol Boháček. Predpokladá, že štatistiky z letných mesiacov tento trend ešte viac zvýraznia. To, či prekonajú rekordné úrovne z roku 2019, je podľa neho otázne.

"Predpoklady vývoja ekonomiky, miezd aj inflácie sú podľa nás však silným argumentom," povedal analytik o možnosti prekonania úrovne pred pandémiou. K najväčšiu rastu by mal prispieť najmä turizmus v regióne hlavného mesta a Tatier. V letných mesiacoch by mohla návštevnosť rásť aj v Nitrianskom kraji.