Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Analytik: Rast eurozóny prekonal očakávania, zažíva mierne oživenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Menový blok zaznamenal podľa rýchleho odhadu Eurostatu nárast o 0,3 % oproti predošlému kvartálu, rovnako aj celá Európska únia (EÚ).

Bratislava 31. júla (TASR) - Ekonomický rast v eurozóne v 2. štvrťroku mierne prekonal očakávania. Menový blok zaznamenal podľa rýchleho odhadu Eurostatu nárast o 0,3 % oproti predošlému kvartálu, rovnako aj celá Európska únia (EÚ). Ekonomika eurozóny tak po stagnácií v roku 2023 zažíva mierne oživenie už druhý kvartál za sebou, poukázal v aktuálnom komentári analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) ministerstva financií Richard Kubas.

Pozitívne prekvapenie priniesli podľa neho najmä krajiny orientované na služby. "Spomedzi najväčších krajín bloku najviac posilnilo Španielsko, ktorého hospodárstvo medzikvartálne narástlo o 0,8 %. Stalo sa tak hlavne vďaka solídnemu rastu zahraničného dopytu, ktorý k celkovému rastu prispel 0,5 percentuálnym bodom," priblížil analytik.

Pozitívne prekvapilo aj Francúzsko s rastom na úrovni 0,3 %, ktorý tiež potiahol zahraničný dopyt. V prípade Francúzska sa tak podľa Kubasa zatiaľ nenaplnili obavy ohľadne vplyvu predčasných volieb na ekonomiku. Solídny medzikvartálny rast zaznamenalo aj Írsko, ktoré však v medziročnom porovnaní stále stráca.

Naopak, vývoj priemyselných ekonomík podľa analytika IFP sklamal. Výkonnosť Nemecka oproti predchádzajúcemu kvartálu mierne klesla o 0,1 %, pričom jeho hrubý domáci produkt (HDP) nerastie v podstate už viac ako dva roky.

"Negatívne prekvapenia priniesli aj ďalší naši blízki obchodní partneri. Česko medzikvartálne vzrástlo o 0,3 % s negatívnym vplyvom zahraničného dopytu. Rakúsko v druhom kvartáli stagnovalo a Maďarsko pokleslo o 0,2 % vplyvom poklesu pridanej hodnoty vo výrobnom sektore," doplnil Kubas.