Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

Analytik: Vývoj priemyselných cien v júli nasledoval trend na trhoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medziročný vývoj veľkoobchodných cien elektrickej energie a zemného plynu naďalej pôsobí na pokles cien vstupov vo výrobe.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Vývoj priemyselných cien v júli nasledoval trend na komoditných trhoch, keď medziročný vývoj veľkoobchodných cien elektrickej energie a zemného plynu naďalej pôsobí na pokles cien vstupov vo výrobe. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k indexom cien vo výrobnej sfére v júli 2024, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Poľnohospodárska výroba bola podľa neho ovplyvnená poklesom cien obilnín, ale aj pokračujúcou korekciou v cenách vajec. "Ceny v stavebníctve rastú najmä v dôsledku rastu mzdových nákladov. Naopak, v cene stavebných materiálov sa opäť premieta najmä nižšia cena energií, ale aj pokles niektorých druhov priemyselných kovov. Na druhej strane sa napríklad udržiava rastúca cena pieskov a štrkov, ktorých je dlhodobý nedostatok na celosvetovej úrovni," dodal Boháček.

ŠÚ SR informoval, že ceny priemyselných výrobcov pre tu­zemský trh boli v júli 2024 medziročne nižšie o 9,1 %. V júli 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 2,9 %, čo bolo najpomalšie tempo poklesu od júla minulého roka, keď začali ceny klesať. Ceny stavebných prác boli v siedmom mesiaci roka 2024 medziročne vyššie o 5,2 %, tempo rastu sa však v porovnaní s júnom zmiernilo.