Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Analýza: Ceny jazdených áut v júni klesli oproti januáru

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Analýza skupiny ukázala, že poklesli aj ceny drahších modelov áut.

Bratislava 4. júla (TASR) - Už začiatkom roka dosiahli ceny jazdených áut na Slovensku svoje maximum a postupne klesajú. V júni tohto roka sa cena najčastejšie dostala na 8900 eur, čo je pokles oproti januáru o 900 eur. Informovala o tom vo štvrtok skupina Aures Holdings.

"Hoci ekonomická situácia nielen na Slovensku, ale ani v Európe nie je zďaleka stabilizovaná, sekundárny automobilový trh sa postupne dostáva z krízy, a to aj napriek miernemu poklesu v ponuke, ktorý pozorujeme posledný polrok. Ceny ojazdených áut postupne klesajú vďaka poklesu cien hlavne u najžiadanejších áut, ako je napríklad Škoda Octavia alebo aj Enyaq," uviedol spoločný generálny riaditeľ skupiny Petr Vaněček.

Analýza skupiny ukázala, že poklesli aj ceny drahších modelov áut. Napríklad BMW X5 bolo možné zohnať najčastejšie o 300 eur lacnejšie ako v januári, konkrétne za 12.000 eur. "Najdrahšia Škoda Octavia bola tento rok v apríli, keď stála najčastejšie 8150 eur. V júni cena klesla už na necelých 7990 eur," dodal Vaněček.

Taktiež poklesli ceny elektromobilov a hybridov, ktoré svoje maximum dosiahli vo februári. Elektromobily vtedy stáli 36.700 eur a hybridy 26.300 eur, zatiaľ čo v júni už bola stredná hodnota ceny pri elektromobiloch 29.995 eur a pri hybridoch 24.175 eur.

Pokles ceny týchto vozidiel podľa analýzy súvisí prevažne s rastúcou ponukou. "Napríklad Tesla Model 3 a BMW i3, ktoré sú medzi Slovákmi najvyhľadávanejšími modelmi elektrických áut, od začiatku januára zlacneli, a to Tesla Model 3 o 4240 eur a BMW i30 o 1200 eur," uzavrel Vaněček.