Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. december 2024Meniny má Nadežda
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Potraviny nikde v EÚ nedražejú tak rýchlo ako na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najviac si pritom Slováci priplácajú za vajcia a maslo.

Bratislava 26. februára (TASR) - Na Slovensku si spotrebitelia v januári 2018 priplatili za potraviny a nealkoholické nápoje medziročne viac o 6,8 %. Jedná sa tak o najvýraznejšie zdražovanie v rámci celej EÚ, a to už tretí mesiac po sebe. Najviac si pritom Slováci priplácajú za vajcia a maslo. Naopak, aj v úvode roka 2018 sa na pultoch v obchodoch predával lacnejší cukor. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Slovenského farmárskeho družstva (SFD), vypracovanej na základe údajov Eurostatu.

Slovensko tak už tretí mesiac po sebe zaznamenáva nelichotivé prvenstvo. Medziročný nárast cien o 6,8 % je najvýraznejší v rámci celej EÚ. V januári sa za SR umiestnilo Estónsko (5,6 %) nasledované všetkými našimi susedmi z V4, teda Českou republikou (4,5 %), Maďarskom (4,5 %) a Poľskom (4,1 %). V EÚ ako celku sa ceny potravín a nealkoholických nápojov zvýšili o 2,2 %, v eurozóne o 1,7 %. Naopak, zlacňovanie potravín pocítili obyvatelia Grécka (o 1,0 %), Írska (o 1,6 %) a Cypru (o 4,4 %).

V úvode roka si Slováci podľa analýzy siahli hlbšie do vrecka najmä kvôli vajciam, ktoré boli medziročne drahšie o 49,5 %. Za maslo si spotrebitelia priplatili o takmer 37 % viac ako pred rokom a drahšie nás vyšiel aj nákup ovocia, a to o vyše 18 % v porovnaní s januárom 2017. Naopak, za cukor platia zákazníci v obchodoch približne o 9 % menej ako v úvode uplynulého kalendárneho roka.

Za drahšími vajcami stojí podľa analýzy SFD fipronilová kríza, za vyššími cenami masla a mliečnych výrobkov maslová či mliečna kríza. "Za niektoré druhy ovocia si priplácame zase kvôli mrazom, ktoré nečakane udreli na jar 2017. Cukor smerom nadol ťahá jeho prebytok v Európe, znásobený zrušením kvót v októbri 2017," priblížila Eva Sadovská, analytička SFD.

"V nasledujúcich mesiacoch očakávame na Slovensku tempo zdražovania potravín a nealkoholických nápojov na úrovni 6,5 až 7,0 %. Aj naďalej tak budeme patriť medzi tie ekonomiky EÚ, ktoré si za ne priplácajú medziročne najviac. Kým v prípade vajec a masla očakávame v najbližších mesiacoch roka 2018 stabilizáciu cien, v prípade cukru sa domnievame, že jeho cena ešte poklesne," dodala Sadovská.