Aj keď produkcia kaprov na Slovensku za okolitými krajinami zaostáva, kapor je podľa Koršňáka predsa len tradičným pokrmom aj slovenskej kuchyne.
Autor TASR
Bratislava 23. decembra (TASR) - Tradícia konzumácie kapra v regióne strednej Európy sa prejavuje aj na rozložení jeho chovu v Európe, ktorému dominujú krajiny V4. Česko, Poľsko a Maďarsko sa podieľajú na európskej produkcii kaprov takmer dvomi tretinami. Regionálnu výnimku predstavuje Slovensko, ktoré so zanedbateľným podielom 0,4 % na európskej produkcii výrazne zaostáva za svojimi susedmi z regiónu. Uviedol to v analýze analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.
"V absolútnych číslach je najväčším európskym producentom kaprov Česko, kde sa ročne vyprodukuje takmer 19.000 ton kaprov. O pozíciu európskeho lídra v chove kaprov sa Česko pravidelne strieda s Poľskom, ktorého produkcia bola podľa posledných čísel približne o 1000 ton nižšia ako v Česku. Rebríčku v prepočte na obyvateľa potom už jednoznačne kraľujú Česi s produkciou 1,8 kilogramu (kg) kaprov na obyvateľa, pred Maďarmi (1,3 kg)," spresnil.
"Už menej sa darí chovu kapra v prevažne hornatých krajinách regiónu strednej Európy ako Slovensko (62 gramov na obyvateľa) a Slovinsko (73 gramov) či Rakúsko (76 gramov). V priemere krajiny EÚ vyprodukujú ročne 174 gramov kapra na obyvateľa," priblížil.
Aj keď produkcia kaprov na Slovensku za okolitými krajinami zaostáva, kapor je podľa Koršňáka predsa len tradičným pokrmom aj slovenskej kuchyne.
"Slovensko je najväčším čistým dovozcom kaprov (v prepočte na obyvateľa) spomedzi všetkých krajín EÚ. Ročne dovezie približne 196 gramov kaprov na obyvateľa. Kaprov pritom dováža len z dvoch susedných krajín, drvivú väčšinu (viac ako 90 %) z Česka, ostatok z Maďarska," doplnil.
Koršňák dodal, že vianočný charakter kaprov potvrdzuje pohľad na intenzitu zahraničného obchodu. Takmer tri štvrtiny dovozov kaprov (71,1 % v roku 2022) na Slovensko sa uskutočnia práve v predvianočnom období (október až december). Podobne, na predvianočné obdobie pripadá až polovica (49,6 % v roku 2022) českých vývozov kaprov či celkového obratu v zahraničnom obchode s kaprami v priemere v krajinách EÚ (50,2 % v roku 2022).
"Na Slovensku sa ročne dochová vyše 600 ton kaprov, z toho až 90 % sa predá pred Vianocami. Ročná spotreba rýb je asi päť kg na obyvateľa, z toho len jeden kg tvoria sladkovodné ryby," priblížil 14. decembra minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD). Odporučená spotreba od EÚ je podľa jeho slov 16 až 20 kg.
Zo spomínaného jedného kilogramu sladkovodných rýb až 70 % sú podľa slov tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Bohuša Cintulu úlovky rybárov. "Takže zvyšných 30 % je predaj," dodal Cintula. Slovensko je podľa neho pri kaprovitých rybách sebestačné asi na 40 %, pri lososovitých rybách úplne.
"V absolútnych číslach je najväčším európskym producentom kaprov Česko, kde sa ročne vyprodukuje takmer 19.000 ton kaprov. O pozíciu európskeho lídra v chove kaprov sa Česko pravidelne strieda s Poľskom, ktorého produkcia bola podľa posledných čísel približne o 1000 ton nižšia ako v Česku. Rebríčku v prepočte na obyvateľa potom už jednoznačne kraľujú Česi s produkciou 1,8 kilogramu (kg) kaprov na obyvateľa, pred Maďarmi (1,3 kg)," spresnil.
"Už menej sa darí chovu kapra v prevažne hornatých krajinách regiónu strednej Európy ako Slovensko (62 gramov na obyvateľa) a Slovinsko (73 gramov) či Rakúsko (76 gramov). V priemere krajiny EÚ vyprodukujú ročne 174 gramov kapra na obyvateľa," priblížil.
Aj keď produkcia kaprov na Slovensku za okolitými krajinami zaostáva, kapor je podľa Koršňáka predsa len tradičným pokrmom aj slovenskej kuchyne.
"Slovensko je najväčším čistým dovozcom kaprov (v prepočte na obyvateľa) spomedzi všetkých krajín EÚ. Ročne dovezie približne 196 gramov kaprov na obyvateľa. Kaprov pritom dováža len z dvoch susedných krajín, drvivú väčšinu (viac ako 90 %) z Česka, ostatok z Maďarska," doplnil.
Koršňák dodal, že vianočný charakter kaprov potvrdzuje pohľad na intenzitu zahraničného obchodu. Takmer tri štvrtiny dovozov kaprov (71,1 % v roku 2022) na Slovensko sa uskutočnia práve v predvianočnom období (október až december). Podobne, na predvianočné obdobie pripadá až polovica (49,6 % v roku 2022) českých vývozov kaprov či celkového obratu v zahraničnom obchode s kaprami v priemere v krajinách EÚ (50,2 % v roku 2022).
"Na Slovensku sa ročne dochová vyše 600 ton kaprov, z toho až 90 % sa predá pred Vianocami. Ročná spotreba rýb je asi päť kg na obyvateľa, z toho len jeden kg tvoria sladkovodné ryby," priblížil 14. decembra minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD). Odporučená spotreba od EÚ je podľa jeho slov 16 až 20 kg.
Zo spomínaného jedného kilogramu sladkovodných rýb až 70 % sú podľa slov tajomníka Slovenského rybárskeho zväzu (SRZ) Bohuša Cintulu úlovky rybárov. "Takže zvyšných 30 % je predaj," dodal Cintula. Slovensko je podľa neho pri kaprovitých rybách sebestačné asi na 40 %, pri lososovitých rybách úplne.