Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Ekonomika

Analýza: Tempo zakladania nových firiem sa medziročne zrýchlilo

Foto: TASR/AP

Najviac spoločností, 1551, vzniklo v Bratislavskom kraji, 686 firiem pribudlo v Nitrianskom kraji a Žilinskom kraji zaevidovali 523 nových spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Podnikatelia na Slovensku založili od začiatku tohto roka spolu 5905 spoločností, z toho 41 akciových spoločností a 5864 spoločností s ručením obmedzeným. V porovnaní s prvým kvartálom minulého roka, keď bola ekonomika ochromená pokračujúcimi problémami spojenými s pandémiou nového koronavírusu, vzniklo tento rok o 642 firiem viac. Vyplýva to z dát poradenskej spoločnosti Dun&Bradstreet.

"Nové subjekty vzniknuté v prvom štvrťroku 2022 tvoria dve percentá zo všetkých aktuálne otvorených kapitálových spoločností na slovenskom trhu. Oproti prvému kvartálu 2021 badáme oživenie," priblížila situáciu analytička Dun&Bradstreet Petra Štěpánová. Na Slovensku sa zároveň medziročne znížil aj počet zaniknutých firiem. Kým v rovnakom období minulého roka podnikatelia zatvorili 956 firiem, tento rok ich bolo 582.

Najviac spoločností, a to 1551, vzniklo v Bratislavskom kraji, 686 firiem pribudlo v Nitrianskom kraji a Žilinskom kraji zaevidovali 523 nových spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností. Naopak, najmenší počet firiem pribudol v Trenčianskom kraji, kde ich vzniklo 369.

Najviac podnikateľov si podľa Štěpánovej založilo firmy v sektoroch staviteľstvo, veľkoobchod, maloobchod, opravy motorových vozidiel (1052), bezpečnostné a administratívne činnosti, verejná správa, vzdelávanie a zdravotná starostlivosť (951) a poradenstvo, výskum a vývoj, reklama, veterinárna činnosť, prenájom a leasing (836).