Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA TÝŽDŇA: Situácia s palivovým drevom je pokojná

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V prípade záujmu o samovýrobu si môžu podľa Palkovej obyvatelia dohodnúť podmienky na lesných správach, kde si podávajú žiadosť o "samovýrobu palivového dreva".

Bratislava 19. októbra (TASR) - Situácia na trhu s palivovým drevom je pokojná, drevo je pre obyvateľov dostupné. Jeho cena je porovnateľná s predchádzajúcim rokom. Uviedli to pre TASR pred zimnou vykurovacou sezónou zástupcovia štátnych, neštátnych aj vojenských lesov.

"Situácia s palivovým drevom je po predchádzajúcej ´plynovej kríze´ pokojná a palivové drevo je pre obyvateľov dostupné. Jeho cena je porovnateľná s predchádzajúcim rokom, na niektorých organizačných zložkách sme dokonca cenu mierne znížili a predáva sa bez dovozu k zákazníkovi," priblížila Katarína Palková z odboru komunikácie a marketingu štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky.

V prípade záujmu o samovýrobu si môžu podľa Palkovej obyvatelia dohodnúť podmienky na lesných správach, kde si podávajú žiadosť o "samovýrobu palivového dreva". "Už vyrobené palivo je možné kúpiť na expedičných skladoch, prípadne na odvozných miestach príslušnej organizačnej zložky (OZ)," spresnila. "Ceny paliva sú u jednotlivých organizačných zložiek rôzne a odvíjajú sa od ceny dreva na chemické spracovanie, dopytu a dostupnosti v danom regióne," informovala Palková.

Podľa zverejnených cenníkov podniku Lesy SR sa v OZ Šariš meter kubický (m3) palivového ihličnatého dreva ponúka za 36 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH), tvrdého listnatého dreva za 61 eur a mäkkého listnatého dreva za 49 eur bez DPH. OZ Karpaty má ihličnaté drevo v cene bez DPH za 31 eur/m3, tvrdé listnaté za 58 eur/m3 a mäkké listnaté za 35 eur/m3. Tzv. samovýroba má pri ihličnatom dreve v OZ Karpaty cenu 15 eur/m3 bez DPH.

Aj podľa Milana Ovseníka, predsedu Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska je situácia s palivovým drevom pred nadchádzajúcou zimou stabilizovaná. "Dodávky a predaj sa vrátili do stavu pred panikou pre hroziacu energokrízu spred dvoch rokov," podčiarkol Ovseník.

"Cena palivového dreva aj z dôvodu značného predzásobenia v čase paniky poklesla. Znížila sa aj pod vplyvom nárastu objemu kalamitného dreva z Čierneho Balogu či Oravy. Mnohé subjekty však majú cenovú politiku zameranú aj prosociálne vo vzťahu ku svojim členom, ktorým vedia poskytnúť zľavy tak, aby cena palivového dreva pokryla výrobné náklady," upozornil Ovseník.

Obyvatelia podľa neho doteraz nerobili panické nákupy dreva. "Po zverejnenej informácii o zvýšení cien plynu a elektriny na budúci rok očakávame zvýšený záujem o palivové drevo," dodal Ovseník.

Štátny podnik Vojenské lesy a majetky (VLM) SR podľa informácií komunikačného odboru Ministerstva obrany (MO) SR prioritne ponúka obyvateľom priľahlých miest a obcí možnosť "samovýroby" palivového dreva priamo v lesných porastoch zo zvyškovej haluziny po ťažbách, najmä v zimných a jarných mesiacoch.

VLM pred nadchádzajúcim zimným obdobím neočakáva podľa MO SR výrazné zmeny cien palivového dreva v samovýrobe. "V súčasnej dobe sme nezaznamenali zvýšený dopyt po palivovom dreve vplyvom medializovanej konsolidácie verejných financií," dodal.

VLM podľa zverejneného cenníka ponúka meter kubický palivového ihličnatého dreva za cenu 35 eur bez DPH, listnatého tvrdého dreva za 53 eur, listnatého mäkkého dreva za 39 eur bez DPH. Palivový listnatý odpad je za 50 eur bez DPH za m3.