Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 23. august 2024Meniny má Filip
< sekcia Ekonomika

Analýza: V júni stúpol počet bankrotov o takmer 30 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Z analýzy spoločnosti vyplynulo, že z celkového počtu dlžníkov v prvom polroku tohto roka bolo 64 % mužov.

Bratislava 16. júla (TASR) - V júni vyhlásilo na Slovensku bankrot 850 dlžníkov, čo je v medzikvartálnom porovnaní nárast o takmer 30 %. Celkovo za prvý polrok tohto roka zbankrotovalo 4688 dlžníkov, informovala o tom v utorok spoločnosť CRIF - Slovak Credit Bureau (CRIF). Napriek medzikvartálnemu rastu, v medzimesačnom porovnaní poklesol počet bankrotov o deväť percent.

Z analýzy spoločnosti vyplynulo, že z celkového počtu dlžníkov v prvom polroku tohto roka bolo 64 % mužov. U oboch pohlaví podľa CRIF platí, že inštitút osobného bankrotu využívajú v drvivej väčšine ľudia so základným a stredoškolským vzdelaním. V prvom polroku bol ich podiel vyše 97 %. Dlhodobo taktiež platí, že najväčší dlžníci sú ľudia v produktívnom veku, tridsiatnici a štyridsiatnici.

Júnoví dlžníci si v 98 % prípadoch zvolili formu konkurzu, zvyšní sa rozhodli pre splátkový kalendár. "Pre nepoctivý zámer boli zrušené štyri oddlženia a do registra diskvalifikácií pribudlo z toho istého dôvodu päť dlžníkov," priblížila hlavná analytička CRIF Jana Marková.

V predchádzajúcom mesiaci zároveň súdy zrušili 714 konkurzov, ktoré boli vyhlásené v predchádzajúcich obdobiach. Z nich bolo 653 zrušených pre nedostatok majetku a 61 na základe splnenia konečného rozvrhu výťažku.

Z celkového počtu júnových bankrotov bolo 93 % vyhlásených na majetok občanov nepodnikateľov a zvyšok na majetok podnikateľov. Najviac dlžníkov bolo z Prešovského kraja, nasledoval Banskobystrický a Košický. Najmenej dlžníkov pochádzalo zo Žilinského kraja.