Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

Anglo American odmietla výzvu BHP Group na predĺženie lehoty

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lehota na dosiahnutie dohody uplynula v stredu popoludní a výzvu BHP na jej predĺženie britská spoločnosť odmietla.

Canberra 29. mája (TASR) - Britská ťažobná spoločnosť Anglo American v stredu odmietla výzvu austrálskeho koncernu BHP Group na predĺženie lehoty na uzavretie dohody o prevzatí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Firmy od minulého týždňa rokovali o transakcii v hodnote takmer 50 miliárd amerických dolárov (45,95 miliardy eur) v snahe dohodnúť sa na podmienkach potenciálneho prevzatia spoločnosti Anglo American. Lehota na dosiahnutie dohody uplynula v stredu popoludní a výzvu BHP na jej predĺženie britská spoločnosť odmietla.

BHP predtým uviedla, že predložila niekoľko "sociálno-ekonomických opatrení" v snahe zmierniť obavy týkajúce sa jej ponuky. Všetky tri návrhy austrálskeho koncernu obsahovali požiadavku, aby jeho konkurent vyčlenil svoje juhoafrické prevádzky, čo viedlo k ostrej kritike zo strany vlády v Pretórii.

Spojením BHP s Anglo American by vznikol najväčší producent medi na svete. Britská spoločnosť vlastní dve medené bane v Čile a Peru a je to práve ťažba medi, pre ktorú sa BHP rozhodla podať Anglo American ponuku na prevzatie.

(1 EUR = 1,0882 USD)