Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

AP Moller-Maersk zvýšil prognózu príjmov za celý rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných údajov tržby Maersk dosiahli v 3. štvrťroku 15,8 miliardy USD (14,56 miliardy eur) a upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) 4,8 miliardy USD.

Kodaň 22. októbra (TASR) - Dánska spoločnosť AP Moller-Maersk, najväčší prepravca lodných kontajnerov na svete, v utorok zvýšila svoju prognózu základného zisku a tržieb za celý rok na základe "silných" predbežných výsledkov za 3. štvrťrok 2024. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes.

Podľa predbežných údajov tržby Maersk dosiahli v 3. štvrťroku 15,8 miliardy USD (14,56 miliardy eur) a upravený zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) 4,8 miliardy USD, čo je v oboch prípadoch nad očakávaniami analytikov.

Maersk preto teraz predpovedá, že vykáže ročný základný EBITDA v pásme 11 až 11,5 miliardy USD namiesto predchádzajúceho odhadu 9 až 11 miliárd USD.

Vo 4. štvrťroku očakáva EBITDA vo výške 2,7 miliardy USD.

Zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) za celý rok odhaduje na 5,2 až 5,7 miliardy USD v porovnaní s predchádzajúcim rozpätím 3 až 5 miliárd USD.

Tieto úpravy súvisia s presmerovaním lodí na dlhšiu cestu okolo Južnej Afriky pre útoky jemenských húsijských militantov podporovaných Iránom na plavidlá v Červenom mori. Tým sa zvýšili ceny za prepravu nákladu medzi Európou a Áziou.

Analytici očakávajú, že ďalšie podrobnosti o krátkodobom výhľade Maersk budú zverejnené 31. októbra spolu s výsledkami za 3. štvrťrok.

(1 EUR = 1,0853 USD)