Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

ASINS: Exekútorov je v SR veľa a sú neefektívni, komora sa ohradila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Na súčasnom stave sa podľa asociácie podpísal najmä systém náhodného prideľovania exekútorov, ktorý garantuje prácu a odmenu aj tým, ktorí nemajú snahu vymôcť dlh.

Bratislava 14. februára (TASR) - Slovensko má nadmerný počet exekútorov, pričom veľa z nich nepracuje efektívne. Upozornila na to Asociácia slovenských inkasných spoločností (ASINS). Na súčasnom stave sa podľa asociácie podpísal najmä systém náhodného prideľovania exekútorov, ktorý garantuje prácu a odmenu aj tým, ktorí nemajú snahu vymôcť dlh. ASINS preto vyzvala Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na diskusiu a úpravu legislatívy. Podľa komory exekútorov chce ASINS zvrátiť súčasný protikorupčný model prideľovania exekúcií a vrátiť sa k starým poriadkom.

"Súčasný stav nemotivuje niektorých exekútorov vymáhať pohľadávky, pretože majú garantovanú odmenu za 'svoju prácu' bez ohľadu na to, či dlh vymôžu. V efektívnosti exekútorov tak vidíme násobné rozdiely," uviedol prezident ASINS Martin Musil. Týka sa to podľa neho najmä pohľadávok nižších ako 500 eur, keď je odmena exekútora z vymoženej sumy nižšia ako náhrada paušálnych výdavkov exekútora pri zastavení exekúcie. "Nehovoriac o viacnásobnom uplatňovaní paušálnych výdavkov exekútorom pri viacerých exekúciách voči jednému povinnému," tvrdí Musil.

Prezident Slovenskej komory exekútorov Miroslav Paller náhodné prideľovanie exekúcií obhajuje. "Práve netransparentný systém prideľovania exekúcií umožnil v minulosti pôsobiť niektorým neslávne známym exekútorom, s ktorými súkromné spoločnosti uzatvárali dohody za hranou zákona a z ich praktík priamo profitovali," uviedol Paller.

Slovenská komora exekútorov pripomenula, že proti náhodnému elektronickému prideľovaniu už sedem rokov bojujú ľudia a organizácie, ktoré mali z pôvodného netransparentného systému prospech. "Ministri spravodlivosti od Lucie Žitňanskej až po Borisa Suska boli zástancami náhodného prideľovania, pretože dobre poznali jeho prínosy pre spoločnosť," zdôraznil Paller.

Na nižšiu efektívnosť exekútorov vplýva podľa ASINS aj to, že na Slovensku je exekútorov veľa. Kým napríklad v Českej republike ich pred rokom pôsobilo 154 exekútorov, na Slovensku ich bolo v rovnakom čase až 250. Asociácia preto navrhla ako jedno z riešení, aby sa exekútorom zaviedol vekový cenzus 67 rokov. "Po dovŕšení veku 67 rokov by zanikol výkon funkcie exekútora, podobne je nastavený vekový cenzus aj u notárov. Jednak by sa zoptimalizoval počet exekútorov, no vytvorilo by to aj tlak na efektivitu exekútorských úradov," tvrdí Musil.

Paller však toto porovnávanie odmietol. "Skutočné odborné štatistiky Medzinárodnej únie súdnych exekútorov (UIHJ) jasne hovoria o tom, že Slovensko patrí do priemeru krajín v počte súdnych exekútorov na počet obyvateľov," tvrdí. Porovnanie s Českou republikou je podľa neho účelové, pretože práve v Českej republike došlo k stavu, keď niekoľko vybraných exekútorských úradov kontroluje obrovskú časť trhu s pohľadávkami.

"Presne to je stav, v ktorom sa Slovensko nachádzalo pred zavedením systému náhodného prideľovania exekúcií, keď podľa samotnej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej ovládalo deväť úradov tretinu trhu," upozornil.

Aby sa práca exekútorov zefektívnila, ASINS za jedno z najzásadnejších riešení považuje možnosť výberu exekútora pre súkromných veriteľov aspoň v rámci kraja. Takáto úprava by podľa asociácie umožnila lepšiu ochranu majetku veriteľov a predišlo by sa ujmám spôsobeným neefektívnymi exekútormi.

Taktiež navrhuje zaviesť funkčný systém kontroly nad činnosťou exekútorov a zaviesť jednotný formát správy exekútorov, ktorý umožní lepšie informovanie veriteľov a zber dát pre Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR. "Radi by sme zdôraznili, že ASINS nenavrhuje zrušiť systém náhodného prideľovania, ale našou snahou je na základe reálnych skúseností a dát spolupracovať na modifikácii súčasného systému tak, aby zabezpečil najefektívnejšiu vymožiteľnosť práva pre veriteľov a zároveň primeranú ochranu spotrebiteľom," dodal Musil.