Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Ekonomika

Asociácia ASAI zakladá etickú komisiu pre zodpovedné používanie AI

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Cieľom etickej komisie bude tiež praktická implementácia noriem EU AI Act do každodenného života slovenských podnikateľov.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Asociácia AI (ASAI) zakladá etickú komisiu pre zodpovedné používanie umelej inteligencie (AI) na Slovensku. Zaoberať sa bude prípravou etického kódexu pre používanie AI v podnikateľskom prostredí. ASAI o tom informovala v utorok.

"Naším cieľom je vytvoriť etický rámec, ktorý bude reflektovať aktuálne trendy a potreby podnikateľského prostredia na Slovensku. AI je nesmierne silný nástroj a je dôležité, aby jeho používanie bolo v súlade s etickými princípmi a legislatívou, ktoré podporia dlhodobú dôveru a transparentnosť na trhu," uviedol predseda správnej rady ASAI Robert Gašparovič.

Cieľom etickej komisie bude tiež praktická implementácia noriem EU AI Act do každodenného života slovenských podnikateľov. Tento kódex a implementácia majú slúžiť ako návod pre firmy, ako zodpovedne a v súlade s európskou legislatívou používať AI.

Okrem toho bola v ASAI vytvorená aj sekcia vzdelávania, ktorá sa bude zameriavať na formálne a neformálne vzdelávanie v oblasti AI. Vznikla aj stratégia na šírenie povedomia o AI v spolupráci s médiami. "V najbližších dňoch budeme prijímať ďalších kľúčových partnerov do našich radov," uzavrela ASAI.