Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Ekonomika

Automobilka Volvo vykázala nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok

Na snímke výstavba závodu Volvo Car Košice. Foto: TASR - František Iván

Dopyt po elektrických vozidlách sa za uplynulý rok oslabil, čiastočne v dôsledku nedostatku cenovo dostupných modelov a pomalého zavádzania nabíjacích staníc.

Štokholm 23. októbra (TASR) - Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dopyt po elektrických vozidlách sa za uplynulý rok oslabil, čiastočne v dôsledku nedostatku cenovo dostupných modelov a pomalého zavádzania nabíjacích staníc. Zároveň, konkurencia zo strany čínskych elektromobilov s nižšou cenou zvýšila tlak na automobilky, ktoré sa pripravujú aj na vplyv európskych ciel na dovoz elektrických áut vyrobených v Číne.

Prevádzkový zisk Volvo Cars sa v 3. štvrťroku 2024 zvýšil o 30 % na 5,8 miliardy švédskych korún (508,75 milióna eur) zo 4,5 miliardy SEK v minulom roku. Čistý zisk medziročne vzrástol o 35 % na 4,4 miliardy SEK a tržby stúpli o 1 % na 92,8 miliardy SEK.

Spoločnosť Volvo Cars uviedla, že teraz očakáva rast tržieb za celý rok o 7 až 8 % namiesto o 12 až 15 % v júlovej prognóze, pričom vo 4. štvrťroku nepredpokladá žiadne zvýšenie.

"Niet pochýb o tom, že sektor je stále tvrdší. Začíname vidieť spomaľovanie spotrebiteľského sentimentu, čiastočne v dôsledku vysokej inflácie a vysokých úrokov," povedal pre Reuters generálny riaditeľ Jim Rowan, ktorý pripomenul, že veľa ľudí si berie pôžičky na autá.

Automobilka bola v minulosti presvedčená, že slabý dopyt zasiahol predovšetkým masový trh, ale v stredu uviedla, že problém sa prehĺbil a teraz ovplyvňuje aj trh prémiových vozidiel.

Rovnako ako ostatní výrobcovia áut aj Volvo Cars v septembri ustúpilo od svojich ambícií v oblasti elektrifikácie a rozhodlo sa pokračovať v predaji hybridov dlhšie, ako pôvodne plánovalo.

(1 EUR = 11,4005 SEK)