Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Nemecku v auguste prudko klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa KBA bolo minulý mesiac novozaregistrovaných približne o 69 % menej elektromobilov, ako v auguste predchádzajúceho roka.

Flensburg 4. septembra (TASR) - Predaj nových automobilov v Nemecku sa v auguste v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka prepadol, najmä v dôsledku slabého dopytu po čisto elektrických vozidlách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá v stredu zverejnila údaje Spolkového úradu pre automobilovú dopravu (KBA).

Podľa KBA bolo minulý mesiac novozaregistrovaných približne o 69 % menej elektromobilov, ako v auguste predchádzajúceho roka. V prípade áut s naftovým motorom nastal pokles o 24,4 % a predaje benzínových áut klesli o 7,4 %. Celkovo sa počet nových registrácií znížil o 27,8 %.

K najnovšiemu poklesu prispeli najmä mimoriadne vplyvy z predchádzajúceho roka. V auguste 2023 úrady zaregistrovali nezvyčajne vysoký počet elektrických vozidiel, keďže zákazníci chceli využiť dotácie na ich kúpu, ktoré vláda ukončila k 1. septembru.

Za osem mesiacov do konca augusta sa v Nemecku predalo takmer o 590.000 nových automobilov menej, ako v rovnakom období roka 2019, teda pred pandémiou nového koronavírusu. Podľa KBA v auguste 2024 zodpovedali čisto elektrické vozidlá za 13,7 % nových registrácií.