Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Predaj nových áut v Nemecku v septembri opäť klesol

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Minulý mesiac bolo v Nemecku zaregistrovaných celkovo 208.848 nových automobilov.

Berlín 4. októbra (TASR) - Predaj nových automobilov v Nemecku v septembri opäť klesol napriek zvýšenému dopytu po elektrických vozidlách. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Minulý mesiac bolo v Nemecku zaregistrovaných celkovo 208.848 nových automobilov, o 7 % menej v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil v piatok Spolkový úrad pre automobilovú dopravu (KBA). Predaj batériových elektrických áut (BEV) prerušil sériu poklesov a vzrástol o 8,7 % na približne 34.500 kusov. Poradenská spoločnosť EY však upozornila, že to neznamená obrat trendu, keďže nárast bol výsledkom porovnávacieho efektu. V septembri minulého roka totiž odbyt zamieril strmo nadol po tom, ako sa v predchádzajúcom mesiaci skončili niektoré vládne dotácie.

Predaj elektromobilov mal v roku 2024 vo všeobecnosti klesajúcu tendenciu a je výrazne pod minuloročným tempom. Kritici vidia príčinu tohto vývoja v postupnom ukončovaní stimulov.

Najväčší automobilový trh v Európe čelí "problematickému mixu", od slabej domácej ekonomiky až po zlú náladu spotrebiteľov, uviedol Constantin Gall, analytik spoločnosti EY. V súčasnosti "nie je vidieť žiadny rastový impulz, od udržateľného oživenia sme ešte ďaleko," povedal.