Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Šéf BMW kritizoval rozhodnutie EK zaviesť clá na čínske elektromobily

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Šéf BMW varoval, že protekcionizmus v obchode môže vyvolať špirálu vzájomných protiopatrení, čo v konečnom dôsledku povedie k izolácii.

Mníchov 12. júna (TASR) - Šéf nemeckej automobilky BMW Oliver Zipse skritizoval rozhodnutie Európskej komisie zaviesť od júla dovozné clá na čínske elektrické vozidlá. Podľa neho tento krok vyvolá odvetné opatrenia a nakoniec povedie k izolácii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Európska komisia v stredu oznámila, že od 4. júla bude predbežne uplatňovať clá na dovážané čínske elektrické vozidlá. Ako dôvod uviedla nespravodlivé dotácie, ktoré ohrozujú záujmy výrobcov elektromobilov v Európskej únii.

"Clá nie sú dobrým riešením," povedal Zipse v reakcii na rozhodnutie EK. Podľa neho Európska komisia v skutočnosti európske podniky aj európske záujmy poškodzuje.

Šéf BMW varoval, že protekcionizmus v obchode môže vyvolať špirálu vzájomných protiopatrení, čo v konečnom dôsledku povedie k izolácii. "Ochranárske opatrenia, ako je aj zavedenie dovozných ciel, nám nepomáhajú zvyšovať konkurencieschopnosť na medzinárodných trhoch," povedal Zipse.

BMW niektoré elektrické vozidlá vyrába v Číne, pričom ich odtiaľ dodáva na európsky trh. Opačne, iné modely vyrábané v Bavorsku dodáva na čínsky trh, ktorý je najväčším automobilovým trhom na svete.