Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Ekonomika

Tržby nemeckého automobilového priemyslu v 1. polroku klesli o 4,7 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Automobilový sektor zostal aj napriek poklesu s podielom 25,2 % na celkových priemyselných tržbách najväčším odvetvím v nemeckom priemysle.

Berlín 7. októbra (TASR) - Tržby nemeckého automobilového priemyslu, ktorý je kľúčovým odvetvím najväčšej európskej ekonomiky, v 1. polroku klesli. Dôvodom bol slabý predaj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA a spolkového štatistického úradu Destatis.

Tržby nemeckého automobilového priemyslu bez započítania dodávateľov v 1. polroku 2024 medziročne nominálne klesli o 4,7 % na 269,5 miliardy eur, uviedol Destatis. V rovnakom období roka 2023 zaznamenali nemecké automobilky, ako BMW, Volkswagen a Daimler, rekordné nominálne tržby vo výške 282,6 miliardy eur.

Automobilový sektor zostal aj napriek poklesu s podielom 25,2 % na celkových priemyselných tržbách najväčším odvetvím v nemeckom priemysle.

Hlavným zdrojom tržieb zostáva export, na ktorý v 1. polroku pripadalo 190 miliárd eur alebo 70 % z celkových tržieb odvetvia, čo bol najväčší podiel za uplynulých 15 rokov.

Počet exportovaných nových vozidiel takmer stagnoval, keď v 1. polroku medziročne klesol o 0,3 % na 1,7 milióna osobných áut.

Na konci 1. polroka zamestnával automobilový priemysel v Nemecku (bez dodávateľov) okolo 773.000 ľudí. To bolo o 0,8 % menej ako v rovnakom období pred rokom.