Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Autoservisy sa nebudú musieť hlásiť na colnom úrade

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Poslanci NR SR dnes schválili návrh novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorú predložil nezaradený poslanec Jozef Kollár.

Bratislava 25. júna (TASR) - Autoservisy sa už nebudú musieť registrovať na colnom úrade. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili návrh novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, ktorú predložil nezaradený poslanec Jozef Kollár. Právnu normu musí ešte podpísať prezident SR.

Novela podľa Kollára reaguje na poslednú zmenu legislatívy, na základe ktorej platí pre všetkých obchodníkov s minerálnymi olejmi povinnosť registrovať sa na colnom úrade.

"Ministerstvo financií chcelo pôvodne prostredníctvom súčasne platnej novely postihnúť touto povinnosťou veľkých obchodníkov, ktorí obchodujú v automobilových alebo vlakových cisternách," opísal poslanec. Chybou predkladateľa sa však stalo, že túto povinnosť majú teraz aj stovky malých autoservisov.

"Ak si pôjdete do autoservisu vymeniť olej na vlastnom aute, autoservis musí byť registrovaný na colnom úrade a pravidelne predkladať štatistické dáta o všetkých tisíckach klientov," upozornil na súčasnú situáciu Kollár. Takýto stav podľa jeho slov výrazne zvyšuje administratívnu záťaž podnikateľov. Dnes schválená novela zákona má tento stav z praxe odstrániť.