Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Ekonomika

Baerbocková: Hlavní producenti emisií musia niesť zodpovednosť

Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Politička poukázala na Čínu a štáty z oblasti Perzského zálivu, ktoré podľa nej príliš málo prispeli na investície do boja proti zmene klímy a adaptácie na ňu v zraniteľných krajinách.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 18. októbra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala najväčších producentov emisií skleníkových plynov, aby prevzali svoj diel finančnej zodpovednosti voči chudobnejším krajinám. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Súčasní najväčší znečisťovatelia sa musia zapojiť. Nie je prijateľné, aby sme sa sústredili len na historickú zodpovednosť," povedala Baerbocková v Berlíne na podujatí venovanom nadchádzajúcej Konferencii OSN o zmene klímy (COP29), ktorá sa uskutoční v Baku v Azerbajdžane v druhej polovici novembra. Politička zo strany Zelených poukázala na Čínu a štáty z oblasti Perzského zálivu, ktoré podľa nej príliš málo prispeli na investície do boja proti zmene klímy a adaptácie na ňu v zraniteľných krajinách.

Viaceré medzinárodné dokumenty vrátane Parížskej klimatickej dohody z roku 2015 zaväzujú priemyselne rozvinuté ekonomiky, aby poskytli mnohomiliardovú pomoc chudobnejším krajinám. Otázka, ako postupovať ďalej, zostáva spornou. Niektoré priemyselné krajiny totiž požadujú, aby do klimatického fondu v budúcnosti prispievali aj arabské štáty a Čína, ktoré sú podľa OSN stále oficiálne považované za rozvíjajúce sa ekonomiky.