Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Bank of England prijme všetky potrebné opatrenia na podporu ekonomiky

Na archívnej snímke z 1. júla 2013 ľudia kráčajú okolo Britskej centrálnej banky BoE v Londýne. Foto: TASR/AP

Koronavírus podľa neho spôsobuje veľký, ale len dočasný šok pre ekonomiku. Úlohou BoE je pomôcť britským firmám a domácnostiam zvládnuť tento šok.

Londýn 3. marca (TASR) - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) prijme všetky potrebné opatrenia na podporu ekonomiky, ktorá čelí dôsledkom epidémie koronavírusu, uviedol guvernér BoE Mark Carney.

Koronavírus podľa neho spôsobuje veľký, ale len dočasný šok pre ekonomiku. Úlohou BoE je pomôcť britským firmám a domácnostiam zvládnuť tento šok. BoE pozorne monitoruje situáciu a zabezpečí, aby sa prijali potrebné opatrenia, uviedol odchádzajúci guvernér BoE.

Výbor pre menovú politiku hodnotí ekonomické dôsledky a uvažuje o možnostiach reakcie na rozličné scenáre, povedal Carney. BoE podľa neho monitoruje predovšetkým prerušenie dodávok a ich vplyv na cashflow, náklady, dostupnosť financovania a ekonomickú dôveru.

Šéfovia Európskej centrálnej banky (ECB) a japonskej centrálnej banky (BoJ) v pondelok (2. 3.) uviedli, že prijmú primerané opatrenia na utlmenie rizík spôsobených epidémiou koronavírusu. Austrálska a malajzijská centrálna banka v utorok znížili úrokové sadzby.

Šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell ešte v piatok (28. 2.) vyhlásil, že centrálna banka v prípade potreby prijme opatrenia na podporu ekonomiky. Trhy počítajú s tým, že Fed ešte v marci zníži úrokové sadzby o 50 bázických bodov.

Carney dodal, že centrálne banky medzi sebou komunikujú a koordinujú svoje opatrenia. Spoločná reakcia na negatívne vplyvy epidémie zrejme bude kombináciou fiškálnych a monetárnych stimulov.