Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Banka Santander zaznamenala za 2. kvartál aj celý polrok rekordný zisk

Foto: Andrej Galica

Veľkou mierou výsledky ovplyvnil retailový biznis v Európe, najmä na domácom trhu, banke sa však darilo aj v Brazílii.

Madrid 24. júla (TASR) - Španielska banka Santander zaznamenala za 2. kvartál rekordný zisk, ktorý prispel k historickým číslam aj za celý 1. polrok. Veľkou mierou výsledky ovplyvnil retailový biznis v Európe, najmä na domácom trhu, banke sa však darilo aj v Brazílii. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Druhá najväčšia banka v eurozóne z pohľadu trhovej hodnoty zaznamenala v 2. štvrťroku rekordný čistý zisk 3,21 miliardy eur. V porovnaní s rovnakým obdobím 2023 to predstavuje rast o 20 %. Výrazne vzrástol čistý zisk na domácom trhu, a to o 47,7 %. Ešte výraznejší rast zisku zaznamenala španielska banka v Brazílii. Na tomto trhu sa zvýšil o 63 %.

Výsledky sa podpísali aj pod vývoj za celý 1. polrok tohto roka. Čistý zisk za toto obdobie dosiahol 6,06 miliardy eur, zatiaľ čo pred rokom vykázala banka čistý zisk 5,24 miliardy eur. Aj v tomto prípade zaznamenala španielska banka rekordný zisk.

Tržby za 2. kvartál dosiahli 15,67 miliardy eur a v medziročnom porovnaní sa zvýšili o 9,6 %. Banka tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s tržbami na úrovni 15,5 miliardy eur.

V reakcii na kvartálne a polročné výsledky banka zlepšila odhad vývoja tržieb za celý rok. Pôvodne počítala s ich rastom na strednej úrovni jednociferného pásma, teraz Santander odhaduje, že rast dosiahne hornú úroveň jednociferného pásma.