Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Ekonomika

Banky zhoršili odhad vývoja čínskej ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína v poslednom období vo viacerých ukazovateľoch vykázala slabšie než očakávané výsledky a najnovšie sa nepriaznivo vyvíjala aj priemyselná produkcia.

Peking 16. septembra (TASR) - Americké investičné banky Goldman Sachs a Citigroup zhoršili prognózu vývoja čínskej ekonomiky v tomto roku po tom, ako priemyselná produkcia v Číne spomalila tempo rastu na päťmesačné minimum. Navyše, Citigroup zhoršila odhad rastu ekonomiky Číny aj na budúci rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Obidve banky najnovšie predpokladajú, že v tomto roku vzrastie hrubý domáci produkt (HDP) Číny o 4,7 %. Banka Goldman Sachs pôvodne počítala s rastom o 4,9 %, Citigroup v predchádzajúcej prognóze predpokladala rast na úrovni 4,8 %.

Čína v poslednom období vo viacerých ukazovateľoch vykázala slabšie než očakávané výsledky a najnovšie sa nepriaznivo vyvíjala aj priemyselná produkcia. Na základe údajov, ktoré cez víkend zverejnil čínsky štatistický úrad, vzrástla priemyselná produkcia v Číne v auguste medziročne o 4,5 %. Bolo to najslabšie tempo rastu od marca tohto roka a nasledovalo po júlovom raste o 5,1 %.

Navyše, maloobchodné tržby, kľúčový ukazovateľ spotreby, vzrástli v auguste o 2,1 %. Aj v tomto prípade sa tak tempo rastu spomalilo, keď v júli vzrástli o 2,7 %. Analytici očakávali, že sa rast spotrebiteľských tržieb spomalí, počítali však s ich rastom o 2,5 %.

Najnovšie odhady amerických bánk sa tak vzdialili vládnemu cieľu. Čínska vláda si na tento rok stanovila rast na úrovni približne 5 %.

"Sme presvedčení, že riziko, že Číne sa nepodarí dosiahnuť tohtoročný cieľ, sa zvýšilo," uviedla banka Goldman Sachs. "S tým sa zvyšuje aj naliehavosť prijať ďalšie opatrenia na zvýšenie spotreby a podporu ekonomiky," dodala banka.

Čo sa týka budúceho roka, Goldman Sachs zatiaľ ponechala pôvodnú prognózu nezmenenú. Aj naďalej tak očakáva, že v roku 2025 vzrastie čínska ekonomika o 4,3 %.

Na druhej strane Citigroup, ktorá pôvodne počítala v budúcom roku pri Číne s vyšším rastom než Goldman Sachs, prognózu zhoršila, pričom najnovšie počíta s tempom rastu o niečo slabším než konkurenčná banka. V predchádzajúcom odhade očakávala rast čínskej ekonomiky na budúci rok o 4,5 %, teraz predpokladá, že ekonomika vzrastie o 4,2 %.