Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Ekonomika

Berlín chce údajne zakázať cezhraničné prevzatia nemeckých bánk

Ilustračná snímka- Nemecko. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda sa stala hlavným akcionárom Commerzbank po jej záchrane počas globálnej finančnej krízy pred viac ako desiatimi rokmi.

Miláno 20. októbra (TASR) - Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Informáciu pôvodne priniesol taliansky denník La Repubblica. Vládu v Berlíne zaskočili kroky talianskej banky UniCredit, ktorá v septembri výrazne zvýšila svoj podiel v nemeckom konkurentovi Commerzbank a nevylúčila aj záujem o jeho úplné ovládnutie.

Nemecká vláda by mohla nasledovať príklad Poľska, ktoré prijalo legislatívu zabraňujúcu zahraničným investorom kúpiť stopercentný podiel v akejkoľvek poľskej banke a vyžaduje, aby banky zostali kótované na varšavskej burze, uviedol denník s odvolaním sa na zdroj blízky tejto záležitosti.

Nemecká vláda sa stala hlavným akcionárom Commerzbank po jej záchrane počas globálnej finančnej krízy pred viac ako desiatimi rokmi. Berlín stále vlastní v Commerzbank podiel vo výške 12 % aj po predaji 4,5 % akcií začiatkom septembra, ktoré získala UniCredit, čím jej podiel v Commerzbank vzrástol na 9 %.

Koncom septembra UniCredit oznámila, že s pomocou finančných derivátov svoj podiel viac ako zdvojnásobila na 21 %. Tento krok však musia ešte schváliť príslušné regulačné úrady. UniCredit by sa tak stala najväčším akcionárom Commerzbank, čo posilnilo špekulácie o možnej pripravovanej akvizícii.