Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Ekonomika

BIELY DOM: Republikánsky návrh rozpočtu na rok 2014 nie je dobrý

Biely dom Foto: TASR/AP

Schodok v rozpočte USA sa v predchádzajúcich štyroch rokoch pohyboval nad hranicou 1 bilión USD (766,11 miliardy eur).

Washington 12. marca (TASR) - Nový návrh rozpočtu Spojených štátov na rok 2014, ktorý republikáni predložili Snemovni reprezentantov, nie je dobrý.

Nedokáže odstrániť všetky medzery v daňových zákonoch, ktoré zvýhodňujú bohatých, a nepomôže ani výraznejšie znížiť rozpočtový schodok najväčšej svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie Bieleho domu.

Predseda rozpočtového výboru Snemovne Paul Ryan, bývalý kandidát na post viceprezidenta, dnes predložil návrh rozpočtu na budúci rok, ktorý okrem iných škrtov počíta so znížením výdavkov americkej vlády na zdravotnú starostlivosť o chudobných a starých ľudí a obmedzuje napríklad aj štipendiá.

Republikáni majú v Snemovni väčšinu, takže je pravdepodobné, že svoju verziu návrhu s názvom "Cesta k prosperite" schvália. A aj keď ju Senát s prevahou demokratov odmietne, môže poslúžiť ako platforma na ďalšie vyjednávanie o konečnej podobe rozpočtu.

Demokrati republikánskemu návrhu vyčítajú, že zahŕňa nové daňové úľavy pre bohatých, zatiaľ čo strednej triede prináša vyššie dane a škrtá výdavky na chod dôležitých vládnych agentúr, ako je napríklad úrad pre kontrolu potravín, či na program zdravotnej starostlivosti o starých a postihnutých ľudí Medicare.

Schodok v rozpočte USA sa v predchádzajúcich štyroch rokoch pohyboval nad hranicou 1 bilión USD (766,11 miliardy eur). Republikáni okrem škrtov vo výdavkoch štátu navrhujú tiež reformu zastaraného daňového zákona.