Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Boeing zaplatí Embraeru 150 mil. USD za odstúpenie od kúpy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Akcie brazílskej firmy klesli po oznámení výšky kompenzácie o 4,5 %.

Sao Paulo 16. septembra (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing zaplatí brazílskemu Embraeru 150 miliónov USD (134,82 milióna eur) za odstúpenie od zmluvy o kúpe divízie komerčných lietadiel svojho brazílskeho rivala spred štyroch rokov. Uviedla to v pondelok spoločnosť Embraer. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dohoda predstavuje ukončenie dlhoročného arbitrážneho sporu. Ten sa začal po tom, ako americký koncern v období pandémie nového koronavírusu v roku 2020 zrušil pôvodnú dohodu o prevzatí divízie komerčných lietadiel Embraeru za 4,2 miliardy USD.

Akcie brazílskej firmy klesli po oznámení výšky kompenzácie o 4,5 %. Viacerí analytici totiž počítali s vyšším odškodnením za zrušený kontrakt. "Objem peňazí je menší, než sme predpokladali," uviedol Marcelo Motta, analytik JPMorgan s tým, že odhad banky sa pohyboval medzi 300 miliónmi a 400 miliónmi USD.

Na druhej strane, aj po poklese je hodnota akcií od začiatku roka o 120 % vyššia, keďže Embraer zaznamenáva v poslednom období dobré výsledky. Firma dosiahla v 2. štvrťroku upravený zisk 80,4 milióna USD a vysoko prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali so ziskom iba na úrovni 47,66 milióna USD. Zisk podporili zvýšené dodávky lietadiel, ktoré vzrástli medziročne o 12 %.

(1 EUR = 1,1126 USD)