Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Boeing zvýšil odhad dopytu po lietadlách v budúcich 20 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Vychádza z rastúceho dopytu po leteckej doprave, zo zvyšujúcej sa konkurencie na trhu a z očakávaných výmen starších lietadiel.

Londýn 22. júla (TASR) - Americký výrobca lietadiel Boeing zlepšil odhad globálneho dopytu po nových lietadlách v nasledujúcich 20 rokoch na takmer 44.000. Vychádza z rastúceho dopytu po leteckej doprave, zo zvyšujúcej sa konkurencie na trhu a z očakávaných výmen starších lietadiel. Informovala o tom agentúra Reuters.

Boeing upravil svoju prognózu krátko pred začiatkom leteckého veľtrhu vo Farnborough pri Londýne, ktorý sa začína v pondelok a potrvá do 26. júla. V rámci nej uviedol, že do roku 2043 budú letecké spoločnosti potrebovať 43.975 nových lietadiel. To je o 3 % viac, než firma uviedla v predchádzajúcej prognóze.

Základ dodávok budú predstavovať úzkotrupé lietadlá. Boeing odhaduje, že do 20 rokov ich budú aerolínie potrebovať 33.380, čo z celkového očakávaného dopytu predstavuje 76 %. Širokotrupých strojov budú aerolínie podľa Boeingu potrebovať v nasledujúcich dvoch dekádach 8065, regionálnych lietadiel 1525 a nákladných lietadiel 1005.

Z celkového počtu nových strojov v nasledujúcich 20 rokoch by zhruba polovica mala nahradiť staršie lietadlá. Zvyšok bude podľa Boeingu slúžiť na rozšírenie flotíl leteckých spoločností. Americká spoločnosť zároveň odhaduje, že do 20 rokov by v prevádzke malo byť po celom svete 50.170 lietadiel. To je takmer dvojnásobok v porovnaní so súčasným stavom, keď globálna letecká flotila predstavuje zhruba 26.750 lietadiel.