Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Ekonomika

BRANISLAV ŠEBO: Slovenský superpočítač je počítač svetovej úrovne

Branislav Šebo Foto: IBM

Slovenská akadémia vied (SAV) a partnerské univerzity naštartovali projekt svetového formátu pod názvom Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie (SIVVP).

Bratislava 31. októbra 2012 (TERAZ.sk) - Nastane revolúcia v slovenskom IT? Na mape informačných technológii pribudol slovenský superpočítač, ktorý sa volá Aurel.

Slovenská akadémia vied (SAV) a partnerské univerzity naštartovali projekt svetového formátu pod názvom Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie (SIVVP). Na celom projekte participovala aj jedna z najväčších IT firiem na svete IBM. Čo alebo kto je Aurel? Ako funguje a čo znamená pre Slovensko a jeho vedu, priblížil a porozprával v rozhovore jeden z najpovolanejších v tejto oblasti. Generálny riaditeľ IBM Slovensko Branislav Šebo.

Čo znamená pre slovenskú vedu superpočítač Aurel?
Pre slovenskú vedu je to významný míľnik a nevyhnutný krok nato, aby sa posunula o dve úrovne vyššie. Ak sa veda má posunúť ďalej, tak na to sú nevyhnutné určité komponenty, infraštruktúra, otvorená platforma s ostatnými výskumnými centrami a univerzitami vo svete. Pre vedu je rovnako nevyhnutný superpočítač alebo inač infraštruktúra pre vysokovýkonné počítanie. Dnešná veda už nie je o tom, že niečo hodíte do skúmavky, zahrkáte a podľa farby skúmate formu. Dnešná veda je o technologických experimentoch a na to potrebujete výkon, ktorý je často limitujúcim faktorom. Práve superpočítač ponúka predpoklad, že sa výskum posunie ďalej.

Na akej úrovni je náš superpočítač v porovnaní s inými krajinami?
Je to superpočítač svetovej úrovne. Je v rebríčku TOP 500 a to hovorí samo za seba. V rámci sveta sme na 335. mieste a v Európe na 83.. V stredoeurópskom regióne sú pred nami už len Rakúsko a Poľsko.

Znamená to prelom pre slovenskú vedu?
Určite je to prelom. Niekedy je to práve výpočtová kapacita, ktorá delí výskum alebo experiment od toho, aby mala výsledky, ktoré sa dajú realizovať v praxi.

Je škálovateľný? Ak by v budúcnosti chceli na SAV upgrade, dá sa zrealizovať?
Superpočítač a celá architektúra je navrhnutá tak, aby bola schopná zvyšovať kapacitu. Vďaka optickým prepojeniam v superpočítači vieme kapacitu zdvojnásobiť.

V akých oblastiach sa bude dať superpočítač využiť?
Ja dúfam, že sa bude využívať zmysluplne a čo najviac. Oblasti sú rôznorodé. Keď sa pozriem na smerovanie slovenskej vedy tak je to výskum nanotechnológií, biotechnológia, ale bude možné ho využiť v aplikovaných odboroch, ako sociológia, ekonomika na výpočty určitých finančných modelov.

Aké skúsenosti má IBM so superpočítačom?
IBM ich vyvíja, investovala do nich miliardy dolárov. Sme na čele rebríčka vo vývoji. Pre nás je to nevyhnutný krok nato, aby sme boli číslo jeden a preto potrebujeme extrémne výkonné technológie.

Aké komponenty ste dodávali slovenskému superpočítaču?
Dodali sme celý systém, to znamená: paralelný procesing počítania, multiprocesing a gridovu architektúru. Čo sa týka samotného superpočítača, tak tam bolo potrebné, aby sme ju doniesli. Kolegovia z USA urobili podrobnú analýzu, či vyhovujú kapacity, podmienky. Inštalácia trvala zhruba tri týždne. Mňa veľmi teší, že na SAV sú veľmi zdatní a erudovaní ľudia, ktorí vedia načo a akým spôsobom chcú superpočítač využívať.

V čom môže byť superpočítač naj?
Naj môže byť v tom, aby pomohol na Slovensku vyprodukovať nositeľov Nobelovej ceny lebo na to bol určený a vtedy plní svoj účel.

Superpočítače sa občas mediálne prezentujú. Superpočítače IBM radi hrajú šach. Ako sú úspešné?
Ide o marketingovú stránku vysokovýkonných počítačov a sú veľmi dôležité pre ich prezentáciu. Ale nie preto, aby vyhrali šach. Určite si pamätáte na súboj s veľmajstrom Kasparovom. Je to skôr o programovaní logiky. Vyvíjame umelú inteligenciu s Watsnom, čo je veľká vec. IBM do tejto technológie investovala veľké finančné prostriedky, ale nie pre marketingové aktivity, ale nato, aby pomáhala ľuďom v rôznych oblastiach, napríklad v medicíne pri diagnostike dokáže byť takýto počítač veľmi nápomocný. Takže hlavne analytika nad tými dátami je veľmi dôležitá.

Môže ovládnuť umelá inteligencia ľudstvo?
Obavu z toho nemám.

Aký bude svet technológii o päť a viac rokov?
Svet sa otvorí, zmenší a bude ovládaný oveľa jednoduchšie. Zvýši sa výkon a zmenší objem.

Aké sú plány IBM na Slovensku v najbližšej budúcnosti?
IBM má veľké plány. V oblasti superpočítača máme ambície poradiť, podeliť sa so skúsenosťami pri ďalšom vývoji, pretože do výskumu dávame 6 mld. dolárov ročne, a to zahŕňa know how, patenty, ktoré vieme ponúknuť. IBM je tu na to, aby riešila veľké komplexné projekty. Ide o projekty ako „Inteligentná planéta“ to znamená riešenie pre mestá, vlády, jednotlivé rezorty. IBM chce byť aj naďalej firma, ktorá prináša vyššiu úroveň IT na Slovensku.