Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Prezident podpísal zákon o transakčnej dani

Na snímke prezident SR Peter Pellegrini počas tlačovej konferencie po spoločnom stretnutí s ministrom zdravotníctva SR Kamilom Šaškom (Hlas-SD) v Prezidentskom paláci v Bratislave 18. októbra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezident verí, že vládny kabinet prostredníctvom novely zákona urobí všetko preto, aby sa podarilo odstrániť nezamýšľané dôsledky zavedenia novej dane na celú spoločnosť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Prezident Peter Pellegrini v piatok podpísal zákon o transakčnej dani, ktorý považuje za neoddeliteľnú súčasť konsolidačných opatrení. Transakčná daň je podľa neho viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

"Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami takejto dane. Daň má začať platiť až od 1. apríla budúceho roka, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok," uviedol Pellegrini.

Prezident verí, že vládny kabinet prostredníctvom novely zákona urobí všetko preto, aby sa podarilo odstrániť nezamýšľané dôsledky zavedenia novej dane na celú spoločnosť.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili zákon o dani z finančných transakcií začiatkom októbra. Návrh prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní spoločne s ostatnými opatreniami konsolidačného balíka. Sadzba dane bude 0,4 % zo sumy finančnej transakcie pri maximálnom limite 40 eur. Zdanenie výberov v hotovosti bude dvojnásobné na úrovni 0,8 %. Pre rozpočet by mala zabezpečiť asi 700 miliónov eur ročne. Budúci rok bude výber nižší, keďže začne platiť až od apríla.

Prezident podpíše zákon o transakčnej dani, vláda má zvážiť jej úpravu



Prezident SR Peter Pellegrini sa rozhodol podpísať zákon o novej transakčnej dani, ktorú považuje za nevyhnutnú súčasť konsolidačných opatrení. Zároveň však vyzval vládu, aby do apríla budúceho roka, kedy sa začne platiť, zvážila úpravu prípadných nezamýšľaných negatívnych dôsledkov tejto dane.

"Rešpektujem zodpovednosť vlády za toto opatrenie, no napriek tomu ju v tejto oblasti chcem vyzvať na ďalšie kroky. Transakčná daň je viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami tejto dane," vyhlásil v piatok Pellegrini.

Otázkou je podľa neho napríklad to, či transakčnú daň majú platiť aj charitatívneho mimovládne organizácie, či je správne, aby ju platili všetky obchodné spoločnosti pri posielaní mzdy zamestnancom, prípadne keď presúvajú cez svoj účet prostriedky niekoho iného pri nútenom výkone rozhodnutí.

"Preto verím, že vláda prostredníctvom novely, ktorú už pripravuje, urobí všetko pre to, aby do 1. apríla odstránila nezamýšľané dôsledky zavedenia tejto novej dane na celú našu spoločnosť, čo mohlo byť spôsobené aj jej prijímaním v skrátenom legislatívnom konaní bez náležitých analýz celkových dopadov na všetky časti slovenskej ekonomiky a slovenského hospodárstva," doplnil Pellegrini.