Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

R. Takáč: PPA začne od novembra vyplácať zálohy na priame platby

Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) a generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry SR Marek Čepko počas tlačovej konferencie 18. októbra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. októbra (TASR) - Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začne od 4. novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 %. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od 2. decembra tohto roka. Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka.

"Administrácia vyplácania preddavkov pre poľnohospodárov začne 4. novembra, čiže spustí sa vyplácanie na plošné intervencie. A 15. novembra sa spustí vyplácanie intervencií na zvieratá. Do 30. novembra 2024 budú vyplatené všetky preddavky pri priamych platbách," spresnil agrominister.

"Druhého decembra tohto roku začneme vydávať riadne rozhodnutia a do 30. júna 2025 ukončíme vydávanie rozhodnutí a vyplácanie, tak ako sme to urobili aj tento rok. Je veľký rozdiel v sumách, ktoré dostanú poľnohospodári - tento rok pri preddavkoch do 30. novembra, nie 117 miliónov eur ako pred rokom, ale 293 miliónov eur," zdôraznil Takáč.



V kampani roku 2024 podľa Takáča dostanú farmári v 1. pilieri 70-percentný preddavok na priame platby, celkom 218,46 milióna eur a v 2. pilieri preddavok 75 % sumy na platby, v celkovom objeme 75,09 milióna eur. "Minulý rok nedostali preddavky poľnohospodári, ktorí boli kontrolovaní. Prvýkrát v histórii zavádzame to, že preddavok vo výške 50 % dostanú aj poľnohospodári, ktorí sú kontrolovaní," dodal Takáč.

"Môžem konštatovať, že PPA je oveľa, oveľa lepšie pripravená na kampaň 2024 v porovnaní s kampaňou 2023, ktorá nám robila zásadné problémy, hlavne z pohľadu nastavenia IT systémov a procesov na platobnej agentúre," doplnil Čepko.