Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

Briti zriadili fond na podporu čistej energie v objeme 27,8 miliardy

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Jedným z cieľov je podpora regionálnych projektov v oblasti infraštruktúry, povedala Reevesová.

Londýn 14. októbra (TASR) - Britská vláda zriadila štátny investičný fond, ktorý bude investovať do "čistej energie" a rastových odvetví, ako sú vodík, skladovanie oxidu uhličitého a tzv. gigafabrík na výrobu batérií pre elektromobily. Fond národného bohatstva v správe štátnej rozvojovej banky UK Infrastructure Bank (UKIB) bude mať k dispozícii 27,8 miliardy britských libier (33,21 miliardy eur), oznámila v pondelok ministerka financií Rachel Reevesová na investičnej konferencii v Londýne. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Jedným z cieľov je podpora regionálnych projektov v oblasti infraštruktúry, povedala Reevesová. Spoločnostiam prisľúbila partnerstvo s cieľom vytvoriť dobré pracovné miesta a nové príležitosti v každej časti krajiny. Britská vláda očakáva, že medzinárodná konferencia prinesie investície v hodnote desiatok miliárd libier. Premiér Keir Starmer prisľúbil zníženie byrokracie a vyjadril nádej, že upevnenie hospodárskeho rastu pomôže obmedziť populistické sily.

"Žijeme v čase, keď na celom svete zúria politické požiare. Konflikty, neistota, populistické nálady, ktoré bojujú proti hodnotám otvorenosti," povedal šéf vlády. Zároveň je to však "vek veľkých príležitostí" s "veľkou revolúciou v digitálnych technológiách, čistej energii, medicíne, vedách o živote, ktoré majú konkurenčný potenciál zásadne zmeniť spôsob, akým žijeme a pracujeme", zdôraznil Starmer.

(1 EUR = 0,83705 GBP)