Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Ekonomika

Britská banka HSBC dokončila predaj ruskej dcéry

Ilustračná snímka. Foto: TASR

HSBC prvýkrát oznámila v júni 2022, že súhlasila s predajom 100-percentného podielu v ruskej divízii spoločnosti Expobank.

Moskva 29. mája (TASR) - Britská banka HSBC už previedla vlastníctvo svojej ruskej divízie na Expobank za nezverejnený poplatok. Oznámili to v stredu obaja veritelia. Skončili sa tak približne dva roky rokovaní a neistoty. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

HSBC sa pripravovala na odchod z Ruska od februára, keď prezident Vladimir Putin schválil predaj jej aktív súkromnej Expobank.

Expobank v stredu uviedla, že transakciu úspešne dokončila. HSBC neskôr potvrdila, že previedla vlastníctvo podniku na ruského veriteľa. Formálne však bude transakcia dokončená až po tom, keď bude prevod zaregistrovaný v štátnom registri spoločností.

HSBC prvýkrát oznámila v júni 2022, že súhlasila s predajom 100-percentného podielu v ruskej divízii spoločnosti Expobank.

Expobank vo vyhlásení informovala, že divízia bude fungovať aj naďalej, ale pod novým, bližšie nešpecifikovaným názvom.

Európske banky sú pod tlakom Európskej centrálnej banky (ECB) aj USA, aby odišli z Ruska. Rakúska Raiffeisen Bank International je najväčším európskym poskytovateľom úverov v Rusku, za ňou nasleduje talianska UniCredit.

Ďalší veľký taliansky veriteľ Intesa Sanpaolo pracuje na predaji svojich ruských aktív a dostal Putinov súhlas na odchod v septembri 2023, ale dohodu zdržujú "byrokratické kroky", uviedol vo februári jej generálny riaditeľ.

Ruská divízia HSBC mala pred vojnou na Ukrajine príjmy okolo 15 miliónov USD (13,78 milióna eur) a zamestnávala približne 200 ľudí.

USA uvalili vlani v decembri na Expobank sankcie ako súčasť rozsiahlych obmedzení zameraných na priškrtenie ruského energetického a finančného sektora po tom, ako Moskva vo februári 2022 vyslala svoju armádu na Ukrajinu.

(1 EUR = 1,0882 USD)