Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika rástla v 2. kvartáli o 0,2 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie tak rástol za celý 1. polrok omnoho výraznejšie, než sa čakalo.

Londýn 29. septembra (TASR) - Britská ekonomika vzrástla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %, uviedol v piatok britský štatistický úrad (ONS), ktorý tak potvrdil predbežný odhad z polovice augusta. Zároveň však smerom nahor revidoval údaje za 1. kvartál. Informoval o tom server tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Británie tak rástol za celý 1. polrok omnoho výraznejšie, než sa čakalo. Potvrdený rast o 0,2 % je lepší, než očakávali analytici a ONS zároveň upravil rast ekonomiky za 1. kvartál na 0,3 %, zatiaľ čo pôvodne uvádzal rast iba o 0,1 %.

V 2. štvrťroku ekonomiku podporila domáca spotreba, ktorá sa zvýšila o 0,5 %, keď domácnosti zvýšili výdavky na vodu, elektrinu a plyn, ale aj na dopravu a kultúru a rekreáciu. Vzrástli aj investície firiem, ako aj výdavky vlády. Po úprave údajov za 1. kvartál sa však v porovnaní s vývojom v prvých troch mesiacoch roka tempo ich rastu spomalilo.

Na druhej strane, negatívne na vývoj hospodárstva v 2. štvrťroku pôsobil zahraničný obchod. Dovoz sa o 2,2 % zvýšil, zatiaľ čo export o 0,9 % klesol.