Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v 2. štvrťroku pokračovala v raste

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V júni ekonomika Spojeného kráľovstva stagnovala, keďže slabý rast v službách prevážil nad zlepšením aktivity vo výrobnom odvetví.

Londýn 15. augusta (TASR) - Britská ekonomika sa v druhom štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní zväčšila o 0,6 %. Mierne spomalenie nasledovalo po raste o 0,7 % za tri mesiace do konca marca. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá vo štvrtok zverejnila najnovšie údaje britského štatistického úradu ONS.

V júni ekonomika Spojeného kráľovstva stagnovala, keďže slabý rast v službách prevážil nad zlepšením aktivity vo výrobnom odvetví. V máji ekonomika medzimesačne posilnila o 0,4 %, keď sa odrazila po nulovom raste z apríla. V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) Británie v druhom štvrťroku vzrástol o 0,9 %.

Motorom rastu v druhom štvrťroku bol sektor služieb, kde sa darilo vedeckému výskumu, IT priemyslu a právnym službám, uviedla Liz McKeownová, riaditeľka ekonomickej štatistiky ONS.

"V júni sa rast nezmenil, pričom služby klesli v dôsledku slabého mesiaca v zdravotníctve, maloobchode a veľkoobchode, čo bolo kompenzované rozsiahlym rastom vo výrobe," dodala McKeownová.