Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Britská ekonomika v apríli stagnovala

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Oživenie hospodárstva na začiatku roka 2024 sa tak zastavilo v dôsledku prudkého poklesu priemyselnej a stavebnej produkcie.

Londýn 12. júna (TASR) - Britská ekonomika v apríli stagnovala. Ukázali to v stredu údaje štatistického úradu ONS. Oživenie hospodárstva na začiatku roka 2024 sa tak zastavilo v dôsledku prudkého poklesu priemyselnej a stavebnej produkcie. To je ďalší nepriaznivý súbor údajov pre premiéra Rishi Sunaka pred voľbami 4. júla. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a DPA.

Hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva v apríli stagnoval po náraste o 0,4 % v marci, uviedol štatistický úrad. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov. Ide o najslabší výkon za štyri mesiace, keďže pokles priemyselnej produkcie (-0,9 %) aj stavebnej produkcie (-1,4 %) kompenzoval rast služieb (0,2 %).

Tieto čísla nasledujú po utorkových (11. 6.) údajoch z trhu práce, ktoré ukázali nárast nezamestnanosti, ale aj silný rast miezd.

Aprílové údaje z ekonomiky nie sú dobrou správou pre premiéra Sunaka, ktorý veľkú časť svojej predvolebnej kampane postavil na nedávnom zlepšení stavu ekonomiky počas jeho konzervatívnej vlády.

V 1. štvrťroku 2024 vzrástol HDP podľa predbežného odhadu o 0,6 %, čím sa Spojené kráľovstvo dostalo z miernej recesie v druhej polovicu minulého roka.