Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Britská vláda chce prevziať kontrolu nad insolventným Birminghamom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podľa verejnoprávneho vysielateľa BBC v mestskom rozpočte chýba približne 87 miliónov libier (101 miliónov eur).

Londýn 19. septembra (TASR) - Britská konzervatívna vláda chce ustanoviť komisiu, ktorá nariadi ozdravný kurz prakticky insolventnému veľkomestu Birmingham. Miestne zastupiteľstvo pod vedením opozičnej Labouristickej strany si dostatočne neplnilo svoje povinnosti, uviedol v utorok zodpovedný člen vládneho kabinetu Michael Gove. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Birmingham je po Londýne druhým najväčším mestom v Spojenom kráľovstve. Podľa verejnoprávneho vysielateľa BBC v mestskom rozpočte chýba približne 87 miliónov libier (101 miliónov eur). Začiatkom septembra mesto vyhlásilo faktický bankrot a všetky výdavky s výnimkou tých najnutnejších boli s okamžitou platnosťou pozastavené. Samospráva v tom čase uviedla, že mesto čelí bezprecedentným finančným problémom. Medzi nimi spomenula výrazné dodatočné výdavky na starostlivosť o starších obyvateľov, pokles daňových príjmov a vysokú infláciu.

Samospráva však čelí aj žalobám v hodnote stoviek miliónov GBP od zamestnankýň, ktorí sa sťažujú, že roky dostávajú nižšie platy ako ich mužskí kolegovia.

V pondelok má obecné zastupiteľstvo na mimoriadnom zasadnutí prerokovať záchranný plán. V médiách sa už objavili špekulácie, že mesto bude možno nútené predať budovy a pozemky.

(1 EUR = 0,86141 GBP)