Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Ekonomika

Bulgargaz začal arbitráž proti Gazpromu za porušenie dohody

Na archívnej snímke z 21. mája 2015 zamestnanec kontroluje ventily plynovodu v ukrajinskom meste Stryj. Foto: TASR/AP

Gazprom zastavil dodávky plynu Bulharsku v apríli 2022, a to po tom, ako Bulgargaz odmietol platiť za surovinu v rubľoch.

Sofia 9. júla (TASR) - Bulharská plynárenská spoločnosť Bulgargaz začala arbitrážne konanie proti ruskému plynárenskému koncernu Gazprom za porušenie kontraktu o dodávkach plynu. Ako kompenzáciu žiada približne 400 miliónov eur. Informovali o tom agentúra Reuters a server SeeNews.

Bulgargaz oznámil, že v pondelok (8. 7.) začal arbitrážne konanie proti firme Gazprom Export, exportnej divízii Gazpromu, na pôde Medzinárodného arbitrážneho súdu v Paríži. Urobil tak potom, ako sa mu nepodarilo dohodnúť s ruskou firmou na urovnaní sporu. Dôvodom je zastavenie dodávok plynu zo strany Gazpromu do Bulharska v roku 2022, čím podľa bulharskej firmy ruská spoločnosť porušila kontrakt.

Gazprom zastavil dodávky plynu Bulharsku v apríli 2022, a to po tom, ako Bulgargaz odmietol platiť za surovinu v rubľoch. Bulharská firma sa o dohodu pokúsila v máji, keď vyzvala ruskú spoločnosť, aby spor vzájomne vyriešili. Gazprom však na výzvu nereagoval. Bulharská firma sa preto následne obrátila na arbitrážny súd.