Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Ekonomika

Bundesbank upozorňuje na riziká, ktoré ohrozujú zníženie inflácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Vyzvala zároveň na opatrný prístup k ďalšej redukcii úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 22. júla (TASR) - Silný rast miezd sťažuje znižovanie inflácie v eurozóne. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka Bundesbank. Vyzvala zároveň na opatrný prístup k ďalšej redukcii úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

ECB minulý týždeň ponechala svoje úrokové sadzby nezmenené. Prezidentka banky Christine Lagardová sa odmietla zaviazať k možnému zníženiu úrokových sadzieb na nasledujúcom zasadaní v septembri, pričom uviedla, že výsledok stretnutia zostáva "otvorený" a bude závisieť od údajov z eurozóny.

Niekoľko predstaviteľov ECB však hovorí o ďalšom znížení úrokov, keďže inflačné tlaky sa zmierňujú.

Podľa Bundesbank silný trh práce spolu s rizikom prerušenia dodávok surovín môžu brániť dosiahnutiu inflačného cieľa ECB vo výške 2 %.

"Niektoré faktory sťažujú dosiahnutie inflačných cieľov," uviedla Bundesbank vo svojej mesačnej správe.

Poukázala tiež na rýchly rast miezd aj výrazné zvyšovanie niektorých cien, najmä v sektore služieb, ako aj na inflačné riziká na strane ponuky.

Inflácia v sektore služieb bude v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne klesať len mierne, odhaduje Bundesbank, ktorá očakáva, že celkový index spotrebiteľských cien v eurozóne sa bude pohybovať okolo súčasnej úrovne.

"Možné ďalšie znižovanie úrokových sadzieb by sa preto malo dôkladne zvážiť vo svetle aktuálnych údajov," uzavrela Bundesbank.

Bundesbank dodala, že nemecká ekonomika pravdepodobne rástla v 2. štvrťroku o niečo pomalšie, ako sa očakávalo a nádeje na oživenie priemyslu sú slabé.