Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Celoslovenský deň poľa sóje ukázal na význam pestovania tejto plodiny

Na snímke pole, na ktorom sa pestuje sója počas podujatia Celoslovenský deň poľa sóje v obci Zemplínska Nová Ves, časti Úpor v okrese Trebišov v utorok 27. augusta 2024. Foto: TASR - Roman Hanc

Podporiť pestovanie sóje na Slovensku malo za cieľ utorkové podujatie v Zemplínskej Novej Vsi v okrese Trebišov.

Zemplínska Nová Ves 27. augusta (TASR) - Podporiť pestovanie sóje na Slovensku malo za cieľ utorkové podujatie v Zemplínskej Novej Vsi v okrese Trebišov. Celoslovenský deň poľa sóje bol už šiestim ročníkom podujatia za účasti pestovateľov a spracovateľov sóje z celého Slovenska, ako aj ostatnej odbornej a laickej verejnosti.

"Sója má svoje nezastupiteľné miesto v pestovaní. Okrem toho, že je vynikajúca predplodina, ktorá v pôde viaže dusík a zlepšuje jej vlastnosti, tak je hlavným bielkovinovým zdrojom pre výrobu krmív pre hospodárske zvieratá, ale aj pre ľudskú výživu," uviedol pre TASR predseda predstavenstva Zväzu výrobcov krmív, skladovateľov a obchodných spoločností (ZVKSaOS) Ondrej Fačkovec.

Pestovanie sóje na Slovensku je podľa neho možné označiť za úspešný projekt. "Začínali sme niekde na výmere okolo 20.000 hektárov a v súčasnosti sme sa dostali už na výmeru okolo 70.000 hektárov. Tomu slúži aj finančná podpora, ktorá je poskytovaná na pestovanie plodín, ktoré viažu dusík, a veríme, že táto podpora bude pokračovať aj ďalej," skonštatoval. O pestovanie sóje je podľa neho záujem, o čom svedčia aj trvalo rastúce plochy. Dodal, že veľmi dobré klimatické podmienky má sója má na pestovanie vo východnej a juhovýchodnej časti Slovenska, ale stále viac sa jej pestovanie rozširuje aj na západnom Slovensku.

Súčasťou podujatia boli ukážky jednotlivých odrôd a osív, strojnotechnologické vybavenie na pestovanie a zber sóje, ako aj ukážky rôznych prípravkov na podporu pestovania.



"Hlavným cieľom organizátorov je, aby kvalitná sója, ktorú vieme na Slovensku na rozdiel od mnohých okolitých krajín dopestovať, ako aj spracovať, bola zužitkovaná v slovenských chovoch. Organizátori majú eminentný záujem, aby sa potraviny živočíšneho pôvodu produkované v slovenských chovoch v čo najväčšom zastúpení preniesli na pulty našich obchodov, do každej domácnosti v podobe zdravých, čerstvých a cenovo dostupných potravín vyrobených bez použitia genetickej modifikácie," informoval ZVKSaOS.

Nad podujatím prevzalo záštitu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRR) SR a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).