Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Celosvetová spotreba elektriny sa podľa IEA v tomto roku zvýši o 4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Množstvo elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov by malo v roku 2025 prvýkrát prekročiť množstvo elektriny vyrobenej z uhlia.

Paríž 19. júla (TASR) - Celosvetová spotreba elektrickej energie sa v tomto a budúcom roku zvýši výraznejšie ako v posledných dvoch desaťročiach. Zároveň rastie aj ponuka obnoviteľných zdrojov energie, pričom sa očakáva, že výroba elektriny z fotovoltaických systémov dosiahne nové rekordné hodnoty a pokryje polovicu dodatočného dopytu, oznámila v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Podľa prognózy IEA sa celosvetový dopyt po elektrine v roku 2024 zvýši v priemere o približne 4 %, čo je výrazne viac ako nárast o 2,5 % v roku 2023. Rast dopytu by mal porovnateľným tempom pokračovať aj v roku 2025. V tomto a budúcom roku sa zároveň opäť rozšíri ponuka obnoviteľných zdrojov energie. IEA očakáva, že ich podiel na celosvetových dodávkach elektrickej energie sa v roku 2025 zvýši na 35 % v porovnaní s 30 % v roku 2023.

Množstvo elektrickej energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov by malo v roku 2025 prvýkrát prekročiť množstvo elektriny vyrobenej z uhlia. Samotná fotovoltika podľa odhadov IEA pokryje približne polovicu dodatočnej spotreby elektriny v tomto a budúcom roku.