Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Ekonomika

Cena bitcoinu v pondelok klesla pod 60.000 USD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok večer cena bitcoinu padla až na 59.021,42 USD, čo je približne o 19 % menej v porovnaní s marcovým rekordným maximom. Počas minulého týždňa sa oslabil takmer o 11 %.

Londýn/New York 25. júna (TASR) - Bitcoin pokračuje v poklese po výraznom oslabení v minulom týždni, ktorý bol pre digitálne meny jedným z najhorších v tomto roku. V pondelok (24. 6.) sa jeho cena dostala pod hranicu 60.000 USD (55.918 eur), prvýkrát od začiatku mája. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

V pondelok večer cena bitcoinu padla až na 59.021,42 USD, čo je približne o 19 % menej v porovnaní s marcovým rekordným maximom. Počas minulého týždňa sa oslabil takmer o 11 %. V utorok okolo 10.40 h SELČ sa bitcoin podľa CoinMarketCap obchodoval so stratou 3,40 % (v priebehu 24 hodín) po 60.705,95 USD.

Dôvodom poklesu ceny najväčšej a najznámejšej kryptomeny je ochladenie dopytu po bitcoinových ETF. Ďalším faktorom, ktorý má negatívny vplyv na digitálne aktíva, je neistota týkajúca sa ďalšieho smerovania menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed).

"Za posledné dva týždne sme zaznamenali odlev 1,2 miliardy USD z krypto ETF, ktorý sa začal po zasadnutí menového výboru Fedu. Domnievame sa, že pretrvávajúci pesimizmus týkajúci sa počtu zníženia úrokových sadzieb má negatívny vplyv na náladu na trhu krypto aktív," uviedol pre CNBC šéf oddelenia výskumu firmy CoinShares James Butterfill.

Podobne ako bitcoin sa prepadli aj ďalšie kryptomeny, ako napríklad ether, solana či XRP. Výrazne sa oslabil aj dogecoin. V pondelok sa znížili aj akcie firiem z odvetvia, keď akcie Coinbase padli o 6 % a MicroStrategy o 7 %.

(1 EUR = 1,073 USD)