Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Cena hliníka sa dostala na 13-ročné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Produkcia hliníka sa znížila aj v Európe pre energetickú krízu. Podľa analytikov banky Goldman Sachs by priemysel mohol do roku 2023 vyčerpať globálne zásoby hliníka.

Londýn 8. februára (TASR) - Cena hliníka prudko vzrástla a dostala sa až na 13-ročné maximum. Dôvodom je vysoký dopyt a zatvorenie viacerých taviarní predovšetkým v Číne, čo zvyšuje riziko nedostatku tohto kľúčového priemyselného kovu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Bloomberg a Reuters.

Cena trojmesačného kontraktu na hliník na Londýnskej burze kovov (London Metal Exchange, LME) v utorok vzrástla o 3,3 % na 3236 USD (2836,61 eura) za tonu. Cena hliníka prekonala októbrové maximum a dostala sa najvyššie od roku 2008. Od začiatku roka stúpla o 15 % po náraste o 42 % v roku 2021 a približuje sa k historickému maximu 3380 USD USD za tonu.

Čína, na ktorú pripadá viac ako polovica globálnej produkcie, obmedzila produkciu hliníka, aby znížila emisie. Čínski taviari totiž spotrebujú veľké množstvo elektriny generovanej uhoľnými elektrárňami.

"Pred začiatkom olympijských hier v Pekingu prišlo k výraznému obmedzeniu produkcie hliníka, aby sa zlepšila kvalita ovzdušia," uviedol analytik spoločnosti WisdomTree Nitesh Shah, ktorý počíta s tým, že zvyšovanie dopytu bude mať za následok nárast cien v dlhodobom horizonte.

Produkcia hliníka sa znížila aj v Európe pre energetickú krízu. Podľa analytikov banky Goldman Sachs by priemysel mohol do roku 2023 vyčerpať globálne zásoby hliníka.

(1 EUR = 1,1408 USD)